Nyugdíjazás helyett díjazzák Babist

A kommunisták a harmadik helyen a cseh választás előtt. Tarol az euroszkepticizmus.

Kuthi Áron
2017. 09. 09. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirtelen izgalmassá vált az október 20–21-ére időzített cseh parlamenti választási kampány, miután a magasan legnépszerűbb párt vezetőjétől képviselőtársai megvonták a mentelmi jogot. Andrej Babisnak a nyomozók előtt kell beszámolnia arról, hogyan és milyen körülmények között kaphatott cége még 2008-ban 50 millió eurós uniós támogatást egy szabadidőközpontra. A nagy kérdés, hogy a nyilvánvalóan politikailag motivált, a kampány utolsó szakaszára időzített lépés mennyire csorbítja Babis hírnevét. A milliárdos politikus, Csehország második leggazdagabb embere saját maga is a mentelmi jogtól való megfosztásra voksolt; feltehetőleg elege van abból, hogy hónapok óta a korrupcióval kapcsolatban emlegetik nevét az emberek, és tisztázni akarja magát. Karrierje először tavasszal bicsaklott meg, májusban összerúgta a port Bohuslav Sobotka kormányfővel, akkor lemondani kényszerült pénzügyminiszteri posztjáról. Sobotka ekkor borította rá az asztalt először nyilvánosság előtt, zavaros múltú személynek nevezve őt. A kormányválság óta ügyvezetői minőségben működik a kabinet. A keménykedés nem volt véletlen: Babis pártjának népszerűsége, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) 30 százalékon állt, míg a velük együtt kormányzó, és a kormányfőt is adó szociáldemokraták csak feleennyire voltak elfogadottak a választók körében. A helyzet azóta sem sokat változott, sőt a szocdemek attól is tarthatnak, hogy helyükre bejelentkeznek a kommunisták.

A csehek számára elsőként tehát az a kérdés, hogy a Babis elhiteltelenítésére tett kísérlet elég-e ahhoz, hogy populista tömegpártja is megroggyanjon a választásig hátralévő röpke öt hét alatt, illetve melyik erő lesz, amely hasznot húzhat mindebből. Ám a kérdésnek nemzetközi tétje is van. A mélyebb integráción, a nemzetgazdaságok szorosabb összeolvasztásán dolgozó Németország és Franciaország számára sem közömbös, sikerül-e céljaikhoz partnert találni Prágában. Tomás Sedlacek cseh közgazdász – aki három éve egy interjúban Magyarországot a régió beteg emberének nevezte – a minap a Financial Times amerikai üzleti lapban úgy foglalt állást, a csehek csak akkor csatlakozhatnak az EU magjához, ha végleg maguk mögött hagyják a Milos Zeman államfő által képviselt cinizmust és az elődje, Václav Klaus által képviselt unióellenességet, a nemzetállamok elsőbbségét hirdető politikáját. Márpedig mindkét érzület elég jól érezhetően jelen van a választókban, pedig a gazdasági állapota alapján az országnak bérelt helye lenne a mélyebb uniós együttműködés asztalánál.

A választás kimenetelét tehát nemcsak a Babis elleni eljárás, hanem az erős euroszkepticizmus is befolyásolja. Amire épp a 63 éves politikus-üzletember is építkezik, sikerrel. A bezárkózás, elszigetelődés valós lehetőség, erre figyelmeztetett a Bloomberg hírportáljának Petr Just, a Metropolitan University prágai intézetének kutatója is, aki szerint sok cseh tekinti példának Svájc és Norvégia státusát. És érdekes szemlélni a cseh helyzetet a visegrádi együttműködés felől is. Míg az ország izolációra való, erős hagyományokban gyökerező hajlama a V4-eket erősítheti, a reálpolitikában, egy kellően technokrata vezetővel nagyon is elképzelhető a Németországhoz, vagyis az EU-maghoz való további közeledés, ami a V4-es formáció hosszabb távú meggyengülésével, kiüresedésével fenyeget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.