„Orbán Viktor legalább kész megnyitni a vitát”

David Alton, Liverpool lordja szerint a britek és a közép-európaiak irtóznak az Európai Egyesült Államok gondolatától.

Kuthi Áron
2017. 09. 19. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Lassan tizenöt hónap is eltelt a tavalyi brexitnépszavazás óta. Ön hogy látja: belenyugodtak az emberek a döntésbe, megbarátkoztak a gondolattal, hogy tényleg kilép az ország az EU-ból?
– Nagyon sok függ attól, hogy ezt a kérdést az ország mely részén és melyik generációnak tesszük fel. Még mindig rengeteg, egymásnak ellentmondó vélemény kering a brexitről. A szavazás előtt Nagy-Britannia teljesen megosztott volt, de nem vagyok biztos benne, hogy ha ma megismételnénk a voksolást, ez másképp lenne. A megosztottság megmaradna, és az eredmény ugyanaz lenne. Van viszont egyfajta erősödő meggyőződés bennünk, hogy az EU elhagyása nem jelenti az európai barátok elhagyását, meg fogjuk találni az együttműködés útjait. Én a maradásra szavaztam, és sajnálom, hogy kilépünk, de ez még nem a világ vége. A brüsszeli és a londoni vezetésnek is az most a feladata, hogy az uniós alapító atyák szellemiségéből a legtöbbet megmentse.

– A kilépéssel felértékelődik az Amerikai Egyesült Államok szerepe, befolyása. Mi a kormány elképzelése a geopolitikai térvesztés ellensúlyozására? A velük való szoros szövetségre lépés, vagy az EU közelében maradás?
– Nem hinném, hogy ez a kettő kizárja egymást. Működik mindkettő egymással párhuzamosan is. Viszont itt van nekünk a történelmi, kulturális kapcsolatokkal átszőtt Brit Nemzetközösség, ez a rendkívül kreatív világhálózat, a közös nyelv, amely rengeteg országgal tudja fenntartani ma is a kontaktust. A jövő miatt tehát nem kell aggódni, de úgy vélem, gyorsabban kellene a végére járni a dolgoknak, mint ahogy ez ma történik. Az embereket inkább az érdekli, meddig fog még a brexit a levegőben lógni. És ha kusza kilépési folyamatba keverjük magunkat, az a jövőre sem lesz jó hatással. Szembesülni kell a valósággal.

– David Cameron kormányfőként ugyanúgy a nemzetállamok elsőségéért állt ki a föderalista berendezkedéssel szemben, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök. A kérdés persze nem dőlt el azzal, hogy az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, de a téma azért az asztalon hever. A nemzetállami gondolat tehát velünk marad sokáig?
– Összetett dologról beszélünk, szerintem nincs ellentmondás abban, hogy legyenek erős nemzetállamok, közöttük szoros legyen a kapcsolat. Az alapító atyák azt biztosan nem akarták, hogy az egyes országokat lenyomva alakuljon ki nemzetek feletti együttműködés. Az új tagállamok és a britek abban közösek, hogy a szovjet hatalom alatt élt közép-európai emberek és a brit mivoltukra büszke britek, akik nem akarnak Brüsszel vagy Strasbourg árnyékában élni, egyformán irtóznak a nagy léptekkel közelítő Európai Egyesült Államok gondolatától.

– A kérdés még nyitott, vagy úgy érzi, eldőlt már?
– Na, ez az a kérdés, amelyre az ön generációja fog válaszolni, nem az enyém. Ám visszatérnék arra, hogy Orbán Viktor miért érzi magához közel állónak Nagy-Britanniát. Néhány éve vezettem egy ülést a Chatham House-ban, ahol ő is részt vett. A nemzetállamok jövőjéről beszélt, továbbá sok olyan területet érintett, amelyet mi is kritikával illetünk. A keresztény gondolat eltűnését a társadalom szövetéből és azt, hogy meddig lehet erőltetni a liberalizmust a közbeszédben. A legnagyobb véleményformáló médiumok írásai ellenére a kormányfőt rendkívül kedvezően fogadta a hallgatóság.

– De miért volt a nagy rajongás? Orbán Viktor nyugaton autoriter vezetőként, EU-kritikusként ismert.
– A politikusok gyávává váltak az általa említett témák bedobásában. Rendben, nem értünk mindig egyet Orbán Viktor érvelésével és elképzeléseivel, de nem szabad tőle elvitatni a szándékot, hogy ő legalább meg akarja nyitni a vitát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.