„Szerencsénk volt az Irma hurrikánnal”

Az egykori sarasotai tiszteletbeli konzul szerint a floridai szigetek elátkozott paradicsomok, és azoknak, akik ott építkeznek, nem kellene biztosítást adni.

Földi Bence
2017. 09. 14. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Floridában a legnagyobb kihívás a romok eltakarítása az Irma hurrikán elvonulása után. A lakók lassan visszatérnek az állam legdélibb részén fekvő Keys szigetcsoportra is, amelyet az ebben a térségben még 4-es erősségű hurrikán a leginkább sújtott. Visszatért lakásába a korábbi sarasotai tiszteletbeli konzul, Gergátz István és felesége is.

– Épp most fejeztük be az Irma utáni mosást, pakolást – írta e-mailben az egykori tiszteletbeli konzul és felesége, Bika Julianna. Mint mesélte, korábban Louisianában laktak, ahol átélték az 1992-es Andrew, az 1998-as Georges, a 2005-ös Cindy és Katrina, valamint a 2007-es Gustav hurrikánokat. Ezek közül a Katrina volt a legkeményebb: augusztus végén hagyták el New Orleanst, és csak októberben tértek vissza. – A táj olyan volt, mintha Hirosimában lettünk volna: mindenhol iszap és szürkeség, mert a város mintegy 80 százaléka 3-4 héten át víz alatt volt – mesélte a házaspár.

Mindezeket azért mesélték el, mert 2012-ben költöztek a floridai Sarasotába, és bár az államról sokan tartják, hogy lakhatatlan, szerintük inkább Louisiana és Texas (azokon belül is New Orleans, Houston és Galveston) az. Gergátzés neje szerint a floridai szigetek elátkozott paradicsomok, azoknak, akik ott építkeznek, nem kellene biztosítást adni. Rámutattak: Floridában tíz éve nem volt komoly hurrikán, de a lakosság húszmilliósra növekedett, ma már az Egyesült Államok harmadik legnépesebb államának számít. Elmondásuk szerint könnyű építkezni, alacsony az ingatlanadó, nincsenek állami terhek, így Florida a nyugdíjasok és alacsony keresetűek egyik célpontjává vált. Gergátzék szerint a gond csak annyi, hogy a jelenlegi kormányzó, a republikánus Rick Scott nem hisz a klímaváltozásban, ugyanakkor szerintük a hurrikánok egyre gyakoribbá válását éppen ez okozza.

Sarasotának szerencséje volt, mert mire Irma eljutott hozzájuk múlt vasárnap este tíz órakor, már legyengült. – 48 órán át nem volt áram, emiatt nehéz volt a nagy melegben, szombaton pedig bezártak a boltok. Ugyanakkor benzint lehetett kapni, kijárási tilalom sem volt nálunk – részletezte a házaspár. Elmesélték, hogy lett volna lehetőségük óvóhelyre menni, ehelyett azonban ők a tóparti házukban vészelték át a kritikus vasárnap éjszakát. – A tó összeköttetésben áll a tengerrel, ezért védekeznünk kellett. Egy iskola udvarán adtak ingyen homokot, mi pedig fekete műanyag zsákokba pakoltuk otthon. Most már tudjuk, legközelebb erősebb zsákot kell vennünk – mesélték Gergátzék, akiknek komoly kára végül nem származott az Irma hurrikánból.

Mint mondták, néhány éve Floridában élő ismerőseik elmentek az egyik óvóhelyre. A család tízéves kislánya félt, de az iskolában kialakított létesítményben olyan profi volt a szervezés, hogy mindenki nyugodtan vészelte át a vihart. – „Le a kalappal Amerika előtt, a szervezettség mintaképe”, mesélte a barátnőm. Florida ebből a szempontból is sokkal jobb, mint New Orleans. Ott mindig rémes volt a szervezés, nehéz volt homokzsákot kapni, az emberek kimenekítésével pedig nem foglalkoztak – írta lapunknak Bika Julianna. Hozzátette: az Irma miatt az amerikai történelem legnagyobb evakuációját hajtották végre.

Florida több nagy repülőtere, köztük a miami nemzetközi légikikötő, ha korlátozottan is, de kedden már indított és fogadott gépeket. Közben az Irma már lecsendesedett és trópusi viharként Georgiában, Dél-, és Észak-Karolinában pusztít. A Fehér Ház bejelentette, hogy Donald Trump elnök a first ladyvel együtt csütörtökön Floridába, a katasztrófa sújtotta területekre látogat. Két héten belül ez lesz az elnök harmadik látogatása hurrikán által pusztított vidékeken. Korábban a Harvey hurrikán sújtotta Texasban és Louisiana államban járt.

A jövő nem sok jót jósol a környék lakóinak. Egy minap publikált elemzés arra mutatott rá, hogy egyre gyakoribbakká válhatnak az áradások az Egyesült Államok keleti partjainál, különösen Virginia, Észak-Karolina, Dél-Karolina államok veszélyeztetettek. Az elemzést a Bonni, a Dél-Floridai és a Rhode Island-i Egyetem kutatói a Scientific Reports című szaklapban közölt tanulmányukban mutatták be. A fő okot azonban nem közvetlenül az olyan pusztító viharok, mint a Katrina, a Harvey vagy az Irma jelentik, hanem maga a partvidék: lassan, de biztosan – évente akár három milliméterrel is – süllyed az Atlanti-óceánban. 300 év alatt összesen 60 centiméterrel került lejjebb a talaj szintje – vélik a tudósok. Az okok között korábbi jégpáncélt, túlzott talajvíz-felhasználást és tengerszint-emelkedést emlegetnek, megoldásként pedig mesterséges tavak kialakítását javasolják.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.