Több ezren tüntettek az elnök ellen a Fülöp-szigeteki fővárosban

Duterte hivatalba lépése óta hivatalosan csaknem 3500 emberrel végeztek országszerte a hatóságok.

MTI
2017. 09. 21. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetők az elnöki palota közelében gyűltek össze. Állításuk szerint Duterte rendszere egyre inkább Marcos diktatúrájához kezd hasonlítani, viselkedése pedig zsarnoki, ezt példázza a drogbűnözők elleni háborújával.

Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint csaknem 3500 emberrel végeztek országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a halálos áldozatok száma.

Időközben az elnök mellett tüntető csoportok is megjelentek a közeli Miranda téren, a rendőrség becslései szerint mintegy hatezren lehettek. A tüntetéseket több mint ezer rendőr biztosította.

Az 1965-től 1986-ig államfői tisztséget betöltő Ferdinand Marcos 1972-ben vezetett be rendkívüli állapotot, és kemény kézzel kormányozta a Fülöp-szigeteket. Hatalma idején lábbal tiporta az emberi jogokat és mintegy 10 milliárd dollárt tulajdonított el az államkasszából. Marcost a diktatúrát, a nepotizmust és a közvagyon megdézsmálását megelégelő tömegek űzték el a hatalomból.

A Marcos családtagjaival köztudottan jó viszonyt ápoló Duterte sokak meglepetésére szerdai határozatában elismerte, hogy a Marcos-rendszer alatt voltak esetek az emberi jogok megsértésére és korrupciós bűncselekményekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.