Ukrán külügyér: Szijjártó vegyen vissza a hangnemből!

Az ukrán külügyminiszter-helyettes szerint ma mindent elmagyaráztak Szijjártónak.

Hava Nikita
2017. 09. 15. 18:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán külügyminisztérium nagyon reméli, hogy Magyarország visszavesz a mostani retorikájából – főleg a nemzetközi szervezeteknél – az ukrán nyelvtörvény miatt.

Az Unian hírügynökség szerint Vagyim Prisztajko, az ukrán külügyminiszter első helyettese, miután találkozott az uniós országok nagyköveteivel, újságírói kérdésre azt közölte:

Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter azt mondta, hogy hátba szúrtuk őket. Ma nem volt ilyen retorika. Úgy gondolom, hogy ma egy professzionális beszélgetést folytattunk. Azt reméljük, hogy a miniszter visszafog a hangnemből, miután ma részletesen elmagyaráztunk neki mindent.

Prisztako szerint aggályos Budapest azon álláspontja, miszerint nem fogja támogatni Ukrajna nemzetközi törekvéseit.

Az ukrán parlament szeptember 5-én szavazta meg az új oktatási törvényt, amely alapvetően a közoktatás korszerűsítését tűzi ki célul 2018. szeptember 1-jétől bevezetendő reformokkal, egyebek közt 11-ről 12 évre emelve a kötelező elemi, általános és középfokú oktatás időtartamát. A törvény jelentős autonómiát ad az iskoláknak és béremelést ír elő a pedagógusok számára. A törvénynek az oktatás nyelvéről szóló 7. cikkelye váltott ki tiltakozást több országban, köztük Magyarországon. Ez azt mondja ki, hogy Ukrajnában az oktatás nyelve az államnyelv. Ennek megfelelően a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatása – az ukrán mellett – csak az első négy osztályban engedélyezett, és csupán az önkormányzati fenntartású tanintézetek külön osztályaiban vagy csoportjaiban, így az 5. osztálytól felfelé az anyanyelvi tárgyak kivételével minden tantárgyat ukránul oktatnának majd. A szakértők szerint elsősorban az ukrajnai oroszokkal való kiszúrást célzó lépés több országban is általános felhördülést és diplomáciai botrányt váltott ki.

A jogszabályt Petro Porosenko elnök még nem írta alá, tehát egyelőre nem lépett hatályba.

A témában készült további cikkeinket, riportjainkat ide kattintva olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.