Venezuelai elnök: Hamarosan megegyezhet a kormány és az ellenzék

A Demokratikus Egység Kerekasztala nevű ellenzéki pártszövetség már nem nyilatkozott ilyen bizakodóan.

MTI
2017. 09. 16. 9:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sikerült tárgyalóasztalhoz ülnünk, ami elengedhetetlen Venezuela békéjének, szuverenitásának és jólétének biztosítása érdekében” – hangsúlyozta a szocialista vezető.

Maduro egyúttal megköszönte Danilo Medina dominikai elnök, José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol kormányfő és António Guterres ENSZ-főtitkár segítségét, illetve a tárgyalások újraindításában játszott szerepét.

A dominikai kormány és az ENSZ bábáskodása mellett a venezuelai kormány és az ellenzék csütörtökön Santo Domingóban megegyezett arról, hogy létrejön baráti országok egy csoportja, amely a jövőbeli találkozókat segíti. A felek legközelebb szeptember 27-én ülnek tárgyalóasztalhoz.

Az amerikai külügyi minisztérium közleményében támogatásáról biztosította a puhatolódzó tárgyalásokat, és a venezuelai demokrácia teljes helyreállítására szólított fel.

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki pártszövetség nem nyilatkozott ilyen bizakodóan. Aláhúzta: addig szó sem lehet párbeszédről, amíg az elnök nem teljesíti feltételeiket.

A jobboldali ellenzék azt követeli Madurótól, hogy adjon biztosítékokat a 2018 végén esedékes elnökválasztás megtartására, engedjen szabadon 590 politikai foglyot, tartsa tiszteletben a parlamentet és jogköreit, és függessze fel a népszerű ellenzékieket sújtó szankciókat, hogy indulhassanak a választásokon.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése miatt gyakorlatilag összeomlott, az ellenzék pedig elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választáson. Ennek ellenére az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek. Washington egyenesen diktátornak minősítette Madurót. Emellett április óta folyamatosan az utcai tüntetések a dél-amerikai országban, ezekben eddig legalább 125-en vesztették életüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.