Washington megregulázná a Phenjannal kereskedő országokat

Akkor veszi fontolóra Donald Trump az elnöki rendelet aláírását, ha az ENSZ BT nem lép.

MN
2017. 09. 07. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonban készen áll az elnöki rendelet a Phenjannal kereskedelmi kapcsolatokat fenntartó országok ellen – közölte Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdán újságírókkal.

Mnuchin hangsúlyozta: ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amely hétfőn ül össze ismét, nem hoz szankciókat a Phenjannal kereskedelmi kapcsolatokat fenntartó valamennyi ország ellen, akkor az elnök „a megfelelő időben fontolóra veszi” a rendelet aláírását.

Észak-Korea vasárnap jelentette be, hogy föld alatti hidrogénbomba-robbantást hajtott végre. Hétfőn rendkívüli ülésre összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, ahol Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet minden korábbinál erőteljesebb szankciókat követelt. A BT azonban csak korábbi állásfoglalásait ismételte meg, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tartsa tiszteletben, hajtsa végre az eddigi szankciókat. Az amerikai kormányzat elsősorban Kínánál szeretné elérni, hogy nagyobb nyomást gyakoroljon Észak-Koreára. Washington szerdán Phenjan elleni olajembargót és a textilexportja elleni bojkottot sürgetett.

A helyi lakosság és a környezetvédők heves tiltakozása ellenére befejeződött a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer telepítése Dél-Koreában, a szöuli védelmi minisztérium csütörtöki közleménye szerint a fegyverek hadrendbe állítása az észak-koreai fenyegetések miatt vált sürgőssé – írja az MTI.

A Yonhap hírügynökség helyszíni beszámolója szerint több ezer rendőr segített szabaddá tenni az utat a rakétaindítókat és más katonai eszközöket szállító konvoj számára, és a helyi lakosok összecsaptak velük. A tiltakozók odaláncolták magukat az úton keresztbe állított teherautókhoz, mások élőláncot alkottak, és egymáshoz kötözték magukat, hogy a rendőrök ne tudják őket egymástól elválasztani. Több tucat tiltakozó és rendőr megsérült, a közeli kórházakba szállították őket. A helyi lakosok elsősorban attól tartanak, hogy a rakétarendszer modern radarjai által kibocsátott elektromágneses hullámok egészségügyi és környezetvédelmi gondokat okozhatnak.

Dél-Korea és az Egyesült Államok két THAAD-üteget májusban állított hadrendbe az ország déli részén, Szöultól 190 kilométerre. Most újabb négy rakétaüteget telepítettek a fővárostól 300 kilométerre délre lévő új rakétatámaszpontra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.