A bevándorlók szavazataiért versengenek az osztrák pártok

Ausztria választ, a politikai alakulatok pedig mindenkit próbálnak meggyőzni – olykor átlátszó eszközökkel.

Techet Péter
2017. 10. 15. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utca bécsiesen rendezett és tiszta, a környéknek mégis rossz a híre. Ottakringben, Bécs 16. kerületében vagyunk. A külföldiek aránya itt igen magas: több mint negyven százalék. Igaz, közülük csak minden másodiknak van osztrák állampolgársága. A hajdani munkáskerület a radikális jobboldali Ausztria Szabadságpártja (FPÖ) egyik fellegváraként is ismert. Az FPÖ erejét az Ottakringben nemcsak a bevándorlásellenesség adja – a pártot ugyanis itt éppen számos bevándorló is választja. A kerület főutcáján, az Ottakringer Strassén egymást érik a szerb kávézók, diszkók. Szombatonként a majd százezres bécsi szerbségből számosan járnak ide szerb bulikra, rendszeresen lépnek fel szerb énekesek is. Amikor 2015-ben Svetlana Raznatovic, azaz „Ceca”, a szerb turbofolk koronázatlan királynője látogatott ide, a környék nagy stadionját, a Stadthallét kellett kibérelni, annyian jöttek. És az ujjongó szerb tömegben ott volt egy ismerős arc is, maga Heinz-Christian Strache. Az FPÖ elnöke fotózkodott is Cecával, amit sokan felróttak neki, elvégre az énekes a Zoran Djindjic egykori szerb kormányfőt 2001-ben meggyilkoló körökkel ápol jó kapcsolatot.

Az FPÖ felismerte a kilencvenes évek végétől, hogy Bécsben szüksége lesz a bevándorlók szavazataira is a győzelemhez. Heinz-Christian Strache elnöklete alatt a párt tudatosan nyitott a szerbek felé, akik közül sokaknak imponál, amikor Strache egy-egy választási gyűlésén szerbül ordítja: Koszovó Szerbiáé. Az FPÖ a szerbekkel a Balkánon is barátkozik, az Aleksandar Vucic államfő vezette Szerb Haladó Párt (SNS) a testvérpártja, és Strache rendszeresen jár a boszniai szerbek államába a horvátok és a muzulmánok ellen heccelni. Főleg ez utóbbiak jelentik azt a közös ellenséget FPÖ-söknek és szerb nacionalistáknak, ami lehetővé teszi az együttműködést Bécsben is. Igaz, éppen Ottakringben az FPÖ-t az a Karl Eggl vezeti, aki inkább a magyar bevándorlók felé nyitna: idén augusztusban ennek érdekében egy Jobbik-kört is szervezett a bécsi FPÖ-n belül.

A egykori „jugókat” a bécsi szleng Tschuschoknak hívja, ami a szerb-horvát cujes, azaz „hallod-e” kérdésből származik. Amikor ugyanis délszláv melósok dolgoztak egy-egy építkezésen, a bécsiek csak ennyit hallottak ki a beszélgetéseikből. Bécsben már a császári időkben is sok délszláv élt. Ám leginkább az 1960-as évektől beinduló vendégmunkás-áradat miatt lett mára az osztrák főváros a világ egyik legnépesebb délszláv városa. A majdnem százezer szerb mellett közel ötvenezer bosnyák és huszonötezer horvát is él Bécsben.

A pártok mindegyike meg akarja őket szólítani. A horvátok katolicizmusuk miatt hagyományosan a konzervatív Osztrák Néppárttal (ÖVP) vannak jóban. Azt sem felejtik el, hogy az ÖVP volt egykoron a horvát függetlenség legharcosabb támogatója, s a párt a mai napig jó viszonyt ápol Franjo Tudjman egykori horvát elnök örököseivel. Az ÖVP néhány éve Sebastian Kurz ötletére a muzulmánok felé is nyitni akart: a politikus akkor még huszonéves integrációs államtitkárként hirdette, hogy „az iszlám Ausztria része”, s bízott a bosnyákok és a törökök voksaiban. Azóta eltelt néhány év, és a harmincegy éves Kurz idén az ÖVP kancellárjelöltjeként már az iszlám ellenében kampányol. Az egyik szövetségese ebben egy török bevándorló, Efgani Dönmez, aki idén a néppárt listájának ötödik helyén áll.

A muzulmán szavazatokra a jobboldalnak sohasem volt sok esélye. A szavazati joggal rendelkező bosnyákok és törökök hagyományosan inkább a Ausztria Szociáldemokrata Pártjára (SPÖ) szavaznak. Egyrészről a szocdemek nem riasztották el őket egyfajta keresztény világképpel, másrészről a bosnyákok és a törökök nagy része még ma is azon alsóbb osztályokba tartozik, ahonnan az SPÖ a legtöbb voksot kapja. A szociáldemokraták ezért sokat el is néztek a muzulmán szubkultúrának. Peter Pilz, a Zöldektől nyáron kilépett, azóta önálló baloldali listával induló politikus fel is rója a bécsi vörösöknek: túl hosszú ideig tolerálták az iszlamista jelenlétet a mecsetekben. A baloldali Pilz is számít a bevándorlók voksaira, de ő még az FPÖ-nél is élesebben határozza meg magát az iszlamizmus ellenében: számos török imámot egyszerűen kémnek tart, s kiutasítaná őket Ausztriából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.