A hatalom csúcsára ért Észak-Korea titokzatos hercegnője

A férfiak uralta diktatúrában meglepő, hogy a 30 éves Kim Jodzsong bekerült az állampárt vezetőtestületébe.

MN
2017. 10. 09. 6:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyáltalán nem életbiztosítás, ha valaki az Észak-Koreát harmadik generáció óta uraló Kim családba született. Legutóbb februárban a száműzetésben élő Kim Dzsongnamot, a diktátor Kim Dzsongun féltestvérét gyilkolták meg idegméreggel egy malajziai repülőtéren, mivel kritizálta az elzárkózó rezsimet. 

Most azonban mégis egy családtag felemelkedéséről adott hírt a hivatalos állami média: Kim Dzsongun 30 éves húga, Kim Jodzsong került be – egyelőre póttagként – az állampárt legfőbb döntéshozó testületébe, a politikai bizottságba. Ez több szempontból is szokatlan: Kim Dzsongun egyrészt tart a saját családtagjaitól, akik veszélyt jelenthetnek a hatalmára, másrészt ő a második nő, aki ilyen magasra jutott a férfiak uralta diktatúrában.

Korábban, 2012-ben Kim Dzsongun nagynénje, Kim Gjonghi lett tagja a testületnek, de három évtizedes pártszolgálat után, illetve úgy, hogy a férje, Csang Szongthek egy időben a diktatúra második embere volt Kim mögött. Ez is lett a veszte, 2013-ban kivégezték, mivel a fiatal diktátor veszélyesnek ítélte a befolyását. Kim Gjonghit azóta nem látták, állítólag valamilyen betegséggel kezelik Phenjan közelében.

A fiatal Kim Jodzsong hihetetlenül gyors felemelkedését dél-koreai elemzők azzal magyarázzák, hogy mivel nő, nem jelent közvetlen veszélyt Kim Dzsongun hatalmára, sőt a diktátor úgy gondolhatja, hogy családtagként megbízhat benne. Dél-koreai elemzők biztosak abban, a politikai bizottsági tagsága azt jelzi, komoly szerepet szánnak neki a jövőben az ország vezetésében.

Reuters hírügynökség gyűjtése szerint Kim Jodzsong először 2011 decemberében, apjuk temetésén tűnt fel a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun oldalán. 2014-ben propaganda- és agitációs ügyekért felelős osztályvezető-helyettes lett a Koreai Munkáspártban. Időnként feltűnt a hivatalos felvételeken, de rendszerint a háttérbe húzódva.

Először az idén áprilisban, az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulóján tűnt fel igazán, amikor kilépett a háttérből, hogy papírokat adjon át a beszédhez készülődő bátyjának. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.