A katalán elszakadás szakítópróbája következik

Carles Puigdemont kedden kikiálthatja a régió függetlenségét, miközben Angela Merkel a spanyol egység pártján áll.

Kuthi Áron
2017. 10. 10. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulópontjához érkezett a katalán válság: a helyi parlament tervei szerint kedden összeül, hogy megvitassa a múlt héten megrendezett, a spanyol alkotmányba ütköző függetlenségi népszavazás eredményét. Az sem kizárt, hogy a madridi kormányzat által tiltott összejövetelen Carles Puigdemont tartományelnök kikiáltja az országrész függetlenségét.

A barcelonai Ciutadella parkot, ahol a katalán parlament épülete is található, már reggel lezárta a tartományi rendőrség (Mossos d\'Esquadra), biztonsági okokra hivatkozva. A parlament ülése délután 6-kor kezdődik.

A hétvégi, több százezres egységpárti tüntetés után a feszültséget hétfőn tovább fokozta, hogy a barcelonai fellebbviteli bíróság előtt már nem a megszokott katalán rendőrség áll őrséget, hanem csatlakoztak hozzájuk a spanyol rendfenntartók is. A spanyol kormányfő és helyettese újfent jelezte, hogy a katalánok egyoldalú lépését Madrid nem hagyja következmények nélkül. Mariano Rajoy miniszterelnök már vasárnap, egy lapinterjúban feltett kérdésre nem zárkózott el attól, hogy érvényesítsék az alkotmány sokat idézett 155. cikkelyét, ami a katalán autonómia felfüggesztésére ad lehetőséget.

Közben az október 1-jei népszavazáson látott rendőri túlkapásokra – több mint egy héttel a történtek után – reagált a 47 európai tagországot tömörítő Európa Tanács. Nils Muiznieks emberi jogi biztos sürgette a spanyol belügyminiszternél, vizsgáltassa ki a karhatalom szerinte aránytalan, felesleges fellépését.

A hogyan továbbot illetően ötletekből nincs hiány. Puigdemont feszülten várt deklarációja előtt, hétfőn egy katalán EP-képviselő azt mondta, népének a szlovén utat követve kellene önállósodnia, vagyis ki kell kiáltaniuk a függetlenséget, majd azt rögtön felfüggesztve tárgyalást kezdeményezni Madriddal. A francia Európa-ügyi miniszter szerint viszont Katalónia automatikusan repül az Európai Unióból, ha leválik Spanyolországról. Nathalie Loiseau azt mondta, Franciaország – amelynek délkeleti csücskébe egyébként átnyúlik Katalónia történelmi területe – nem ismerné el az új entitást. Hasonló kijelentés hangzott el Németországtól. Angela Merkel kancellár a hétvégén telefonon egyeztetett Mariano Rajoy spanyol kormányfővel, és támogatta őt az ország egységének megőrzését illetően.

A válság alakulásának, esetleges kiéleződésének kérdésében megkerülhetetlen tényező a katalán radikális erők hozzáállása. A katalán függetlenségi folyamat két éve, a 2015. szeptember 27-én megtartott tartományi választások után teljesen kikerült az addig még mérvadó, de befolyását folyamatosan elveszítő mérsékelt nacionalisták kezéből. A mérleg nyelveként azóta a Népi Egység Jelöltjei (CUP) nevű antikapitalista, anarchista párt mindössze tíz radikális képviselőjén múlik, mi történik a 135 fős parlamentben. Mivel az Együtt az igenért (Junts pel Sí) nevű nacionalista párttömörülés 62 képviselője nem alkot többséget, a CUP kicsiny frakciója eredményesen gyakorol nyomást a függetlenségi folyamatot irányítókra. A párt a két év alatt nagyon sokszor visszaélt ezzel a szerepével, ezért Artur Mas, az előző, mérsékelt nacionalista tartományvezető január közepén figyelmeztette őket: a katalánok a függetlenségre szavaztak, és nem a forradalomra. Náluk is radikálisabb a Gyökerestül (Arran) nevű ifjúsági szervezetük, ez a CUP Előre! nevű kemény magjához tartozik, és nyáron több turistaellenes akciót hajtott végre, amelyek erősen emlékeztettek a baszk terrorszervezet, az ETA módszertárába tartozó utcai erőszakra. Terra Lliure néven a katalánoknak is volt „ETA-juk”, de az 1978-tól működő csoportot azért nem lehetett egy napon emlegetni utóbbival. 1991-ben fel is oszlatta magát, több tagja belépett a Radikális Köztársasági Baloldal (ERC) pártjába, amelynek elnöke most a katalán kormány második embere, Oriol Junqueras.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.