A Kolumbusz-napra hangol egész Amerika

Az egyik felében a felfedezőre emlékeznek, a másikban az elpusztított bennszülöttekre.

Kuthi Áron
2017. 10. 09. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden évben október második hétfőjén ünneplik az Egyesült Államok körülbelül felében, idén huszonöt államában a Kolumbusz-napot, ám sokan nem kérnek az elnyomónak tartott gyarmatosítóból, és az indián őslakókra emlékeznek. A Genovában született, majd spanyol és portugál zászló alatt szolgáló nagy felfedező, Kolumbusz Kristóf az amerikai olasz kolónia körében és a keleti parton feltétlen népszerűségnek örvend, de baloldali civil szervezetek az ünnep eltörléséért kampányolnak. Évről évre előkerül az a lobbiérdek, hogy az emléknapot inkább az őslakosok iránti tisztelet napjává nevezzék át, számos államban már inkább ennek a gondolatnak a jegyében tartanak megemlékezéseket. Egy felmérés szerint azonban még mindig népszerű Amerika felfedezője az Egyesült Államokban. Az amerikaiak 57 százaléka szerint helyes dolog megünnepelni októberben a kontinens felfedezőjét, a magukat katolikusnak vallók 65 százaléka volt ugyanezen a véleményen. A kutatás – amelynek mértékadó voltából azért valamit levon, hogy az egyébként nagy befolyású Kolumbusz-társaság végeztette el – rámutat, hogy az emberek többsége a történelmi alakokat a valamikori tetteik, és nem a jelenleg uralkodó erkölcsi normák alapján ítélné meg.

Donald Trump amerikai elnök hétvégi nyilatkozatában úgy emlékezett meg az Újvilág meghódításról, mint a történelmet alapjaiban átformáló eseménysorozatról. A nyilatkozat természetesen hangsúlyosan eltér a demokrata előd, Barack Obama Kolumbusz-emléknap előtt kiadott szövegétől. A volt elnök Kolumbusz felfedezői kíváncsisága mellett arra is biztatott, hogy el kell ismerni azt a sok szenvedést, amelyek az őslakosok által áthagyományozott történetekből is kiolvasható.

A kérdés az emléknap környékén lényegében ugyanazt a túlfűtött vitát hozza felszínre, mint a nemrég lezajlott szobordöntési akciósorozat: a történelem átértelmezését, az alapító atyák, hadvezérek múzeumba helyezését, ezzel egy politikai korrekt narratíva létrehozását. Az alábbi kis összefoglaló például nem is leplezi, hogy az október 9-ei emléknapra elővett egyenjogúsági kampány a szobordöntés motívumát viseli magán.

New Yorkba harmincezer embert várnak a Kolumbusz-napi felvonulásra, amely tavaly nem múlt el botrány nélkül. Vandálok vörösre festették Kolumbusz szobrának kezét, és azt írták rá, hogy a gyűlöletet nem szabad tolerálni. A New York-i olasz közösség máris paprikás, és többen bojkottálják a polgármester esti fogadását, mivel Bill de Blasio a charlottesville-i szobordöntő akció után a New York-i Kolumbusz-szobrot is felvette arra a listára, amelynek létét felül kell bírálni. A közösségi portálokon egyébként jó előre megkezdődött a hangolás az ünnepre, a két tábor felfokozott hangulatban szól be egymásnak. A sok Kolumbusz-napi jókívánság között azért akad egy-egy kultúrtörténetileg is értelmezhető bejegyzés. Ez az animáció a felfedező három hajójának 1492-es útját, kikötésének helyét és időpontját villantja fel.

 A budapesti amerikai nagykövetség a közösségi felületeken jelezte, hogy hétfőn zárva tart, ne menjen senki vízumot intézni. 

 ###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.