A Majdan módszereit használnák Kaczynskiék ellen

Kijev után Varsóban is kormányt buktatna az egykor a lengyel kabinet támogatásával létrehozott alapítvány.

Stier Gábor
2017. 10. 11. 18:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folynak az egyeztetések a lengyel államfő által még júliusban megvétózott, az Európai Bizottság által is kifogásolt bírósági törvények új tervezeteiről, valamint az azokhoz fűződő alkotmánymódosítási javaslatról. Andrzej Duda előterjesztése az ellenzék fő ereje, a Polgári Platform szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) törvényeihez hasonló megoldásokat tartalmaz, így a párt újabb országos tüntetésre készül. A nyári kormányellenes megmozdulások egyik fő szervezője a Varsó hatékony támogatásával az ukrajnai, a belarusz és az oroszországi demokratikus átalakulások elősegítésére létrehozott Nyílt Párbeszéd Alapítvány volt. A PiS soraiban elkeseredéssel vették tudomásul, hogy az egykor általuk létesített civil szervezet ukrán és belarusz aktivistái a lengyelek mellett Varsó utcáin az ő megbuktatásukra használnák a „narancsos forradalmak” módszereit. A titkosszolgálatokat felügyelő miniszter, Mariusz Kaminski ennek nyomán fel is kérte a külügyeket irányító Witold Waszczykowskit, hogy különös tekintettel az alapítvány finanszírozására, vizsgálja ki a Nyílt Párbeszéd tevékenységét.

Az alapítványt az elnöki posztot betöltő ukrán Ludmila Kozlovska hozta létre 2009-ben Varsóban. A szervezet finanszírozása átláthatatlan. Az alapítvány hivatalosan 900 névtelen támogatóról beszél, a lengyel sajtó azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a szervezet szoros kapcsolatot ápol Soros Györggyel, a Gazeta Wyborcza főszerkesztőjével, Adam Michnikkel és a liberális ellenzéki párttal, a Polgári Platformmal (PO). A szervezet önkéntese volt sokáig az ismert lengyel újságíró Tomasz Maciejczuk is, aki miután a Nyílt Párbeszéd Kijev után Varsóban is kormányt akart buktatni, minden eszközt megragad az alapítvány tevékenységének leleplezésére.

A szervezet egyáltalán nem titkolja, hogy Kijev után Varsóban is Majdant akar szervezni. Ezt nem csupán Maciejczuk publikációiból tudhatjuk, hiszen maga az alapítvány tanácsát vezető Bartosz Kramek – egyébként Kozlovska férje – tette közzé Facebook-oldalán a 16 pontból álló, Lengyelország destabilizálását szolgáló tervezetet. A kormányhoz közel álló konzervatív internetes portál, a wPolityce.pl a kormánybuktatás forgatókönyvét ismertetve idézi Krameket, aki arról értekezik, hogy elképzelései felhasználják a kijevi Euromajdan módszereit és az ott szerzett tapasztalatokat. Eszerint az ellenzéknek egységes irányítási rendszert kell létrehoznia, s komoly tömeget, a szakszervezeteket, a tanárokat, az üzleti szférát maga mellé állítva kell megbénítani az állam működését. A pozitív imázs fenntartásához meg kell nyerni a kulturális élet ismert alakjait, bojkottálni kell az adó befizetését, s a közintézmények köré sátortáborokat állítva állandó nyomás alatt kell tartani a kormányt. Emellett, mint azt a tüntetéseken láthattuk is, interneten, plakátokon, Kaczoglu szultánként és Liliputinként teszik nevetségessé Jaroslaw Kaczynskit.

Majdant sokan szerveznének Varsóban. Így a Lengyelországban élő ukrán közösség számára létrehozott portál, a Prostir szerkesztője, Igor Iszajev, aki szerint az ellenzék tart híveinek kemény fellépésétől. Az újságíró a Tvn24.pl portálnak nyilatkozva azt rótta fel a „lengyel nacionalistáknak”, hogy nem elég radikálisak, és banderistáknak tartják az ukránokat. A jobbközép Rzeczpospolita eközben azt szellőztette meg, hogy az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakozó tavalyi menetek sem spontán módon szerveződtek, kezdeményezőik 72 millió forintnak megfelelő összeget kaptak külföldről, mindenekelőtt a Soros György támogatta alapítványoktól.

A titkosszolgálatoknak is feltűnt a 2009-ben létrehozott szervezet átláthatatlan finanszírozása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.