A sírba túlórázzák magukat a japán alkalmazottak

A „karósi” leggyakrabban a beosztottak és a középvezetők körében szedi áldozatait.

Garamvölgyi Flóra
2017. 10. 06. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

159 túlóra egyetlen hónap alatt – akárhogy is számolom, ez majdnem egy pluszműszak minden napra. Ennyi munkát vállalt be egy 31 éves japán nő, Miva Szadó, végül a kimerültség és krónikus keringési elégtelenség miatt életét vesztette.

Nem ez volt az első eset Japánban, hogy valaki szó szerint halálra dolgozta magát – a felkelő nap országában külön szó létezik erre a jelenségre, nem véletlenül. Hivatalos adatok szerint csupán 2015-ben 2159 öngyilkosság írható túlórák számlájára, a tavalyi kutatások szerint pedig minden ötödik japánnál fennáll a veszély, hogy idő előtt a sírba dolgozza magát.

Szadó halálát a munkaadója, az NHK nevű műsorszolgáltató jelentette be, ezután pedig a japán kormány vizsgálatot indított. A vizsgálat megerősítette, hogy a fiatal újságírónő halálát a túl sok munka, vagyis a karósi okozta.

Szadó a hétvégeken sem pihent és nagyjából minden egyes nap éjfélig ült az irodában.

A szülők a céget hibáztatják, szerintük észre kellett volna venniük, hogy mennyit dolgozik a lányuk, és korlátozniuk kellett volna a munkaidejét. A család azt is furcsállja, hogy miért tartotta titokban a vezetőség a lányuk halálát a többi dolgozó előtt – szerintük joguk van tudni, hogy mekkora veszélynek vannak kitéve, ráadásul pont az eset idején több karósival kapcsolatos sztorin is dolgoztak.

A kimerültség Japánban nem vészcsengő, sokkal inkább a szorgalom és a kitartás jele. Egy 24 éves nő, Macuri Takahasi annyit dolgozott 2015-ben, hogy végül kivetette magát a munkahelye, a Dencu reklámügynökség legfelső emeletéről. A cég vezetője az eset után azonnal lemondott. Hasonló okok miatt halt meg egy 22 éves nővér, aki megállás nélkül 34 órát dolgozott havonta több alkalommal – ő nem önkezével vetett véget az életének, hanem a szíve mondta fel a szolgálatot.

Az egyik legextrémebb eset egy buszsofőrhöz kötődik, aki 22-től 37 éves koráig, tehát 15 éven át egyetlen szabadnapot sem vett ki – végül stroke-ot kapott.

A fenti eseteknél megfigyelhető, hogy a karósi gyakran beosztottak – vagy középvezetők – körében szedi áldozatait. Ennek egyik oka pedig, hogy a nyolcvanas évek végi japán gazdasági válságban sok cég leépítésekbe kezdett, az elvégzendő munka viszont nem csökkent a munkaerő csökkentésével arányosan, ezért az ott maradt alkalmazottaknak többet kellett dolgozniuk, ha meg akarták tartani az állásukat. A cégek elvárásai egyre nagyobbak és egyre inkább irreálisak lettek, amiket szinte lehetetlen volt teljesíteni, így mentálisan és fizikailag is hihetetlen nagy nyomásnak voltak kitéve a dolgozók. A középvezetők számára pedig az egyik stresszfaktor a magas számú elbocsátások intézése volt, amely lelkileg igencsak megterhelővé vált egy idő után. Foglalkozásokat tekintve a menedzserek és a mérnökök körében a leggyakoribb a kimerültségig tartó munka, de a gyakornokok között is gyakori a jelenség.

A tragédiák hatására a japán kormány azt vizsgálja, hogy a túlórák felső határának megszabása segíthetne-e a dolgozókon

– ha bevezetik a tervezett rendeletet, havonta maximum 100 órát (21 munkanappal számolva, napi kb 4,7 órát) dolgozhatnak a munkaidejükön felül. Egy másik kezdeményezés pedig, hogy leemeljenek egy kis terhet a dolgozók válláról, az úgynevezett prémium péntek, amelyben a résztvevő cégek minden hónap utolsó péntekén hazaengednék az alkalmazottaikat délután háromkor – de ehhez még nem sokan csatlakoztak, azzal indokolva, hogy pont ilyenkor akad a legtöbb teendő. 

De nem Japán az egyetlen ázsiai ország, ahol iszonyatos terhelésnek vannak kitéve a dolgozók, és nem ez az egyetlen hely, ahol saját szavuk van a halálba hajszolt munkavállalókra – Dél-Koreában a gvarósza kifejezést használják a jelenségre, Kínában pedig a túlórák miatti öngyilkosságra van helyi kifejezés, a kolaoszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.