A spanyol kormányfő nem érti: független lett Katalónia?

Mariano Rajoy hivatalosan is felszólította a katalán kormányt: tisztázzák, miként döntöttek a függetlenség kikiáltásáról.

MTI
2017. 10. 11. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét – jelentette be Mariano Rajoy miniszterelnök kormánya szerdai rendkívüli ülése után Madridban, melyen értékelték a katalán elnök keddi függetlenségi nyilatkozatát. Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikkelye alapján – ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.

A madridi kormány bizonyosságot kíván nyújtani a spanyoloknak, különösen a katalánoknak, és el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre – jelentette ki a kormányfő, hangsúlyozva: a katalán elnök válaszától függ, hogy mi fog történni a következő napokban.

Mariano Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának. „Ez az, amit mindenki akar és vár” – tette hozzá. A miniszterelnök szerint a katalán elnöknek reagálnia kell arra a „sokfelől érkező” kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot.

Rajoy megjegyezte, hogy ő továbbra is a katalánok és a spanyolok közösségének jólétét és közérdekét tartja szem előtt.

Carles Puigdemont kedd este a tartományi parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében.

Ezután a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták a tartomány függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Jordi Turull katalán kormányszóvivő szerint szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről  – a szóvivő erről a Catalunya Radio rádiócsatornának és a TV3 katalán televíziónak beszélt szerda délelőtt.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

Felülvizsgálják az alkotmányt

A spanyol alkotmány reformjának tanulmányozásáról állapodott meg Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és Pedro Sánchez, az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára. „Az alkotmány védelmének legjobb módja, annak megreformálása” - fogalmazott az ellenzéki vezető szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a spanyol kormányfővel már régóta beszélnek erről, és most mindketten elérkezettnek látják az időt, hogy nekikezdjenek az alkotmány modernizálásának.

Első lépésként elkezdi a munkáját egy eseti bizottság Spanyolország területi modelljének felülvizsgálatáról, amely hat hónapig működik majd, megállapításai alapján pedig a parlament alkotmányügyi bizottságában megkezdődik a reformról szóló vita. Sánchez szerint az 1978-as Spanyolország nem ugyanaz mint a 2017-es, vannak a területi együttélésnek olyan elemei, amelyeket aktualizálni kell. A szocialista párt korábban már többször elmondta, hogy elképzelései szerint Spanyolországnak föderációs államként kellene működnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.