A spanyol uralkodó elfogadhatatlannak tartja a katalán függetlenséget

Szerinte Katalónia Spanyolország része marad.

MTI
2017. 10. 20. 20:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A király hozzátette, Spanyolország jogállami keretek között, demokratikus intézményrendszere segítségével fogja rendezni a konfliktust. A hetek óta tartó belpolitikai válságot az október 1-jei katalán függetlenségi népszavazás váltotta ki, amelyet a spanyol alkotmánybíróság törvényellenesnek talált, és a madridi kormány is a leghatározottabban elítélte.

VI. Fülöp szerint a jövőről szóló egyetlen olyan terv sem valósulhat meg, amely lerombolná a demokratikus együttélést, s a jövőről és a szabadságról szóló egyetlen elképzelés sem alapulhat a társadalom fájdalmas és szívet tépő megosztásán. „Egyetlen projekt sem vezethet egy nép elszigetelődéséhez és elszegényedéséhez” – fogalmazott.

Az Asztúria hercegnője díjat nyolc kategóriában ítélik oda, az idén az egyetértés kategóriában az Európai Unió kapta a spanyol Nobel-díjként emlegetett kitüntetést. A díjat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vette át a 28 országot tömörítő szervezet nevében.

Juncker és Tajani örömének adott hangot, hogy sok spanyol zászlót látott Oviedóban, Asztúria tartomány fővárosában. Köszönőbeszédében az Európai Parlament elnöke elutasította a „nacionalista egoizmusokat”. A közönség ünneplése közepette arra szólított fel, hogy ne szülessenek határok az európaiak között. A spanyol belpolitikai válságra utalva hangsúlyozta, a törvény tiszteletben tartása nem lehetőség, hanem kötelesség.

Ugyanezt emelte ki Jean-Claude Juncker is. „Európa ereje a jogállamiságon alapul – mondta az Európai Bizottság elnöke. – Spanyolország helye Európa szívében van, Spanyolország nélkül Európa sokkal szegényebb lenne” – fogalmazott spanyolul kezdett beszédében, amelyet aztán a Viva, Espana, Viva, Európa! (Éljen Spanyolország, éljen Európa!) felkiáltással zárt.

Donald Tusk a sokat vitatott katalán referendumra utalva szintén azt emelte ki, hogy a törvényt mindenkinek be kell tartania. Az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, a párbeszéd mindig jobb megoldás a konfliktusnál. A lengyel politikus külön örömének adott hangot, hogy honfitársa, Adam Zagajewski is kitüntetést vehetett át Oviedóban. A neves író, költő az irodalom kategóriában kapta meg a rangos elismerést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.