Ausztria az EU Bíróságához fordulna a Paks II. miatt

Nem szűntek meg az osztrák ellenérzések, tiltott állami finanszírozás miatt perelnének.

MN
2017. 10. 13. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christian Kern az Európai Unió Bíróságához fordulna a paksi beruházás miatt. Az osztrák kancellár pénteken adott ki közleményt arról: vizsgálják a lehetőséget, hogy keresetet nyújtsanak be a luxembourg-i testülethez, miután az Európai Bizottság úgy döntött: megengedhető, hogy a magyar állam finanszírozza az atomerőmű bővítését.

Kern a közleményben elutasítja az atomerőmű bővítésének ötletét, nemcsak biztonsági okból, hanem azért is, mert „energiapolitikai és gazdasági szempontból sincs értelme” a beruházásnak, és szerinte az EB is arra jutott, hogy a Paks II. megépítése jelentős magyar állami támogatás nélkül nem lehetne gazdaságilag kifizetődő.

Az Európai Bizottság döntése még nem jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A kihirdetéstől számítva két hónapja van Ausztriának, ha meg akarja támadni a döntést. Bécs tiltott állami támogatás miatt fordulhat a bírósághoz.

Ausztria nem először fejezi ki az ellenérzéseit a paksi projekttel kapcsolatban, a bírósághoz fordulás ötlete is felmerült korábban. Áprilisban a Der Standard osztrák napilap rá is kérdezett erre a paksi bővítés kormánybiztosánál, Aszódi Attilánál, aki az interjúban azt mondta: véleményük szerint Ausztria nem fog sikerrel járni, és remélik, a szomszédos ország elfogadja, hogy Magyarország maga dönt arról, miből fedezi energiaszükségletét. Szerinte az Európai Bizottság alaposan megvizsgálta a Paks II.-t, mielőtt zöld utat adott a projektnek.

Egy környezetvédelmi szervezet, a Global 2000 rögtön üdvözölte az osztrák kancellár döntését, szerintük túlárazott és elavult technológiáról van szó.

A kancellár közleménye arra is kitér, hogy Ausztria az atomenergia felhasználása ellen lép fel évtizedek óta, különösen a határához közeli erőművek építése és üzemeltetése ellen. Keresetet nyújtottak be az angliai Hinkley Point-i atomerőmű építése ellen is, és továbbra is mindent megtesznek a hasonlóan „magas kockázatú és gazdaságtalan energia-előállítás visszaszorításáért”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.