Az atomfegyverek betiltásáért küzdő szervezet kapta a Nobel-békedíjat

A norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen jelentette be a hírt.

MN
2017. 10. 06. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomfegyverek betiltásáért küzdő nemzetközi civil szervezet, az ICAN kapja idén a Nobel-békedíjat – jelentette be pénteken Oslóban a norvég Nobel-bizottság elnöke, Berit Reiss-Andersen.

Az indoklás szerint a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy milyen katasztrofális humanitárius következményei vannak a nukleáris fegyverek használatának, valamint kiemelkedő erőfeszítéseket tett az atomfegyverek globális és teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződés megkötéséért.

Az ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) 2007 óta működik, mára 468 partnerszervezete van 101 országban.

A szervezet a díjat különösen érdekes időzítéssel kapta meg. A világsajtó hónapok óta azzal van tele, miként fenyegeti egymást Észak-Korea és az Egyesült Államok. A renitens ázsiai atomhatalom kis túlzással heti szinten hajt végre rakéta- vagy nukleáris teszteket, és mára eljutottak odáig, hogy legmodernebb fegyvereikkel szakértők szerint az amerikai szárazföldi térséget is elérnék.

Az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi ülésén Donald Trump amerikai elnök már Észak-Korea „elpusztítását” is kilátásba helyezte, amennyiben az megtámadja országát. Kim Dzsongun, valamint az észak-koreai külügyminiszter is arról beszélt, hogy Trump kijelentéseit Phenjan hadüzenetként értelmezte, bár nincsenek arra utaló jelek, hogy ez nem csak retorikai fogás az ázsiai állam részéről.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.