Az EU és a NATO nem vesz tudomást a független Katalóniáról

Brüsszelben nem akarnak mást mondani, minthogy spanyol belügy a tartomány frissen kikiáltott függetlensége.

MN
2017. 10. 27. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi nem változik az Európai Unió számára azzal, hogy a barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló Katalán Köztársaság létrehozását, az EU-nak Spanyolország marad az egyetlen tárgyalópartnere – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a Twitteren. Bejegyzésében Tusk emellett felszólította a spanyol kormányt, hogy az új fejlemények ellenére is részesítse előnyben az „érvek erejét” az „erő érvével” szemben.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke egyértelműbben fogalmazott: „Az Európai Unióban senki nem fogja elismerni ezt a nyilatkozatot.” Az EP-elnök szerint a függetlenség kikiáltása törvénytelen, és most a törvényesség helyreállítására van szükség, mert cvsak ez lehet a párbeszéd alapja. 

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője a pénteki hírekre reagálva annyit közölt, hogy a brüsszeli testületnek nincs újabb hozzáfűznivalója a helyzethez. „Semmit nem tudunk hozzátenni ahhoz, amit a bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján elmondtunk” – mondta Mina Andreeva. A pénteki sajtóértekezleten a szóvivő megismételte: az Európai Unió szerint jogszerűtlen volt a függetlenségi referendum, a kérdés pedig Spanyolország belügye.

###HIRDETES###

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke korábban kijelentette: Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki és megnehezítené a kormányzást Európában, ezért nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

Egy névtelenséget kérő NATO-tisztségviselő a Reuters hírügynökség kérdésére Spanyolország belügyének nevezte a katalóniai helyzetet, amelyet az alkotmányos kereteken belül kell megoldani. „Spanyolország elkötelezett szövetséges, nagyban hozzájárul a közös biztonságunkhoz” – mondta.

Ugyancsak pénteken, a függetlenség kinyilvánítása után a spanyol szenátus megszavazta azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előre hozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza.

Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.