Bajnait és a Societast elvtársozta az új új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern 2009-ben Zánkán ünnepelt együtt a szocikkal. Jóléti kiadásokat tervez, sokba fog ez kerülni az adófizetőknek.

Földi Bence
2017. 10. 23. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik legfiatalabb országvezetője lett a 37 éves Jacinda Ardern azzal, hogy néhány napja meg tudott egyezni partnereivel, és megalakították a kormányzó koalíciót Új-Zélandon.

A nő kilencévnyi ellenzéki lét után tudta kormányra vezetni az Új-zéldani Munkapártot. Győzelmében nagy szerepe volt annak, hogy a sokáig verhetetlennek tűnő John Key konzervatív miniszterelnök tavaly decemberben váratlanul lemondott. A Nemzeti Párt Bill English személyében új vezetőt választott, és bár meg tudták nyerni vele a választást, koalíciós partnerüknek csak egy mandátum jutott, így az ellenzéki munkáspárt próbálkozhatott. Jacinda Ardern közel egy hónapos tárgyalás végén meggyőzte a zöldeket és az Új-Zéland Mindenekelőtt nevű populista alakulatot, és végül kormányt alakíthatott.

A politikust a magyar baloldali-liberális politikai térben el is kezdték ünnepelni, miután a 444 írt róla egy rövidke portrét Szocdem dj a világ legfiatalabb női kormányfője címmel. A Justin Trudeau-hoz és Barack Obamához hasonlatos „rocksztár típusú vezetőnek” is nevezett Ardernről azonban itt csak fél mondatban említették, hogy 2008-ban – nem sokkal azelőtt, hogy a parlamentbe került volna – ő lett a Szocialista Ifjúsági Internacionálé (IUSY) elnöke.

Ez a szervezet 2009-ben történetesen Magyarországon tartotta éves egyhetes világtalálkozóját. A zánkai esemény zárórendezvényén Bajnai Gordon miniszterelnök és az aznap születésnapos Lendvai Ildikó MSZP-elnök is megjelent, beszédet is mondtak. A hatvanöt országból érkezett háromezer fiatal előtt Ardern is felszólalt, a szervezőket – az MSZP ifjúsági szervezetét, a Zuschlag János ügye miatt emlékezetünkbe vésődött Societast –, valamint Bajnai Gordont is elvtársnak nevezte. A későbbi új-zélandi kormányfő arról is beszélt, hogy a baloldal világszinten vesztésre áll a neoliberalizmussal szemben – mondta mindezt úgy, hogy nem sokkal korábban Nagy-Britanniában a neoliberális Tony Blair-féle Munkáspártnak dolgozott.

„Miközben mindenki gazdasági válságról beszélt, mi annak neveztük, ami: neoliberális válság” – jelentette ki 2009-ben Ardern. Az egészben az a legszebb, hogy a gazdasági válságot követően Új-Zélandot pont a neoliberális gazdaságpolitika állította növekvő pályára. John Key kormányzását visszasírják a helyi vállalkozók, joggal, hiszen az ország az egyik leggyorsabban fejlődő állam lett a világon. A munkanélküliség öt százalék alá csökkent, a bruttó hazai össztermék növekedése pedig 2,8 százalékos lesz 2022-re a Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint.

Az új új-zélandi kormányfővel kapcsolatban még két magyar vonatkozásra bukkantunk. Négy évvel ezelőtt, a választás előtt arról beszélt a parlamentben, hogy csökken a munkahelyek száma az országban. „A minisztériumnak el kellene mennie megnézni, hogy az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Magyarországon, Írországban, az Egyesült Államokban és Kanadában miért mennek másképp a dolgok” – mondta egy ponton Jacinda Ardern.

Két évvel később, egy 2015-ös interjúban a bevándorláspolitikáról kérdezték, hogy ha sok hajó tartana Új-Zéland felé, az ország német mintára befogadná-e a rajtuk utazókat vagy magyar mintára nem engedné be a bevándorlókat. „Remélem, hogy olyanok lennénk, mint Németország” – válaszolta Ardern. A nőt egyébként a The Wall Street Journal így jellemezte szeptember elején a Twitteren: „Új-Zéland Justin Trudeau-ja, aki a bevándorlás tekintetében inkább Trump”. Jacinda Ardern akkor kiakadt az összehasonlításon, más kérdés, hogy pártja húsz-harmincezer fővel csökkentené a bevándorlási kvótát.

Részben emiatt is el vannak keseredve az eddigi kormánypárt szimpatizánsai. Egyikük, egy magyar, a lapunknak már többször nyilatkozott Pappito blogján arról írt, hogy az új kormány olyan jóléti intézkedéseket tervez, amelyek jelentősen növelik az állami kiadásokat. „Ez milliárdokba fog kerülni az adófizetőknek, az hétszentség” – írta az egyik tervezett lépésről, de a tervek szinte mindegyikére igaz ez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.