Beismerte a dán feltaláló, hogy feldarabolta a svéd újságíró holttestét

Azt továbbra is tagadja, hogy megölte volna Kim Wallt.

MN
2017. 10. 30. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koppenhágai rendőrség hétfői tájékoztatása szerint a 46 éves tengeralattjáró- és rakétakonstruktőr új verzióval állt elő a rejtélyes halálesetről: szerinte a riporternő szén-monoxid-mérgezésbe halt bele búvárhajója fedélzetén. A férfi korábban azt állította, hogy a nő fejére véletlenül rácsapódott a fedélzeti nyílás fedele.

Madsen elismerte azt is, hogy a tengerbe dobta a nő testrészeit.

A svéd újságírónő fej és végtagok nélküli torzóját még augusztusban találták meg Koppenhága közelében. Hónapokkal később, október 7-én pedig rábukkantak Kim Wall fejére a tengerben. Az emberi fejen kívül két lábat is találtak, a testrészek egy zsákból kerültek elő. Az áldozat ruháit is megtalálták egy másik zsákban fémdarabokkal lesúlyozva. 

A harmincéves nő testén – bordáin és nemi szervén – a halottkém tizenöt késszúrás nyomát találta. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezek okozták-e az áldozat halálát, a sérülések a halál ideje körül vagy röviddel azt követően keletkeztek. Viszont egyértelműen ellentmondanak a fő gyanúsított, Peter Madsen állításának, aki szerint az újságíró fejére egy 70 kilogrammos csapóajtó zuhant rá, amikor megpróbálták elhagyni a férfi által tervezett és épített tengeralattjárót.

De más bizonyítékok is a feltaláló ellen szólnak. A férfi munkahelyi számítógépén a hatóságok olyan videókat találtak, amelyeken nőket kínoznak, csonkítanak meg és égetnek brutális módon. Ezekről szűkszavúan annyit közöltek, hogy „igazinak tűnnek”. Peter Madsen még mindig tagadja a gyilkosság vádját, ügyvédje azzal védekezik, hogy a géphez mások is hozzáfértek. A gyanúsított verzióját ugyanakkor az is gyengíti, hogy a DNS-ét megtalálták az áldozaton, a tengeralattjáróban pedig vérnyomokat fedeztek fel, továbbá a vizsgálatok szerint a testrészeket egy fűrészes késsel távolították el. Az sem erősíti Madsen alibijét, hogy vallomását többször megváltoztatta. Először arról beszélt, hogy Kim Wallt az interjú után kirakta a parton, később viszont már azt állította, hogy baleset történt, pánikba esett, és a holttestet a tengerbe dobta. Csakhogy az is kiderült, hogy a testre nehezéket kötöttek, nyilvánvalóan azért, hogy a súly lehúzza a víz aljára, és soha ne kerüljön elő.

Mint megírtuk, ezek alapján valószínű, hogy Peter Madsen beteges szexuális fantáziáit élte ki a svéd újságírónőn, aki interjút készíteni érkezett a tengeralattjáróra. Az elkövető talán azt hihette, hogy a tengeralattjáró elsüllyesztésével a nyomokat is eltüntetheti, ám az áldozat holtteste tizenegy nappal később mégis előkerült.

A szabadúszó újságíróként New Yorkban és Kínában dolgozó Kim Wall olyan lapoknak írt, mint a brit Guardian és az amerikai New York Times.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.