Belehalt a túlórázásba egy fiatal japán nő

Japánban a 80-as évektől megfigyelhető, hogy a munkahelyi kötelességek miatt nem veszik ki a szabadságukat.

MN
2017. 10. 06. 8:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónap alatt 159 óra túlmunkát vállalt a japán közszolgálati tévének dolgozó 31 éves Miva Sado. Szinte sosem vette ki a hétvégéket, és majdnem minden este éjfélig dolgozott. Egy hónappal a születésnapja után, három nappal a japán felsőházi választásokat követően halt meg krónikus keringési elégtelenség következtében. Közel sem egyedi az este, a japánoknak külön szavuk van a túl sok munka miatt bekövetkezett halálra, ez a karosi. A fiatal nő esete 2013-ban történt, de csak most került a nyilvánosság elé, amikor egy hete munkaadója, az NHK bejelentette azt – írja a The New York Times.

A japán kormány kivizsgálta Miva Sado esetét, megerősítették, hogy valószínűleg a túlórázás vezethetett a halálához. Munkahelyén a családra való tekintettel nem nyilatkoztak korábban a történtekről – legalábbis ezzel indokolták, miért nem jutott a nyilvánosság elé az eset. Mint kifejtették, változtatni fognak a munkakörülményeken, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. Az Asahi Shimbun újságban a tokiói Sibuja kerület munkaügyi hivatala azt nyilatkozta, hogy a fiatal nő kötelezettségei miatt olyan körülmények közé jutott, hogy nem tudott elegendő szabadságot kivenni, illetve rendszeresen késő estig maradt a munkahelyén, így valójában „a felhalmozódott fáradtság és a krónikus alváshiány” okozta a halálát.

A halálhoz vezető munkamánia jelensége a nyolcvanas évek óta figyelhető meg Japánban, először a kékgalléros munkások körében, majd az évek során egyre többször fordult elő mérnökök, vezető beosztású menedzserek körében is. A kormány 2016-ban készített felmérést, a megkérdezett vállalatok közel egynegyede azt mondta, hogy néhány alkalmazott több mint 80 órányi túlórát dolgozott havonta. 2016-ban több mint kétezer halálesetről tudtak Japánban, amiért a túldolgozás volt a felelős. Idén február óta a japán kormány is igyekszik megelőzni az ilyen jellegű tragédiákat, ezért kitalálták, hogy minden hónap utolsó péntekén kora délután végezzenek a dolgozók, kapcsolódjanak ki, vásároljanak. Egyelőre azonban nem kaptak az alkalmon a japánok, továbbra sem állnak le a munkával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.