Bizonytalan keresztény jövő a Ninivei-fennsíkon

Három évvel az exodus után sincs túl biztató jövő a közösség előtt, a helyreállítás negyedmilliárd dollárba kerül.

Kuthi Áron
2017. 10. 10. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint három éve, 2014. augusztus 7-re virradóra legalább százhúszezer kereszténynek kellett elhagynia moszuli és ninivei otthonát. Az Iszlám Állam elől sokan Erbílben találtak ideiglenes menedékre, de hiába látszik úgy, hogy a dzsihadista terrorszervezet erejét sikerül végleg megtörni, a kurdok szeptember végi függetlenségi népszavazása újabb bizonytalanságot hoz a közösség életébe. Észak-iraki keresztény elöljárók a hét végén arra figyelmeztettek, hogy a Ninivei-fennsíkot a kurd autonóm tartomány vezetése és Bagdad is magának követeli, és az sem lenne elfogadható, ha úgy húznák meg Kurdisztán határait, hogy a keresztény szállásterület egyik része a kurdokra, a másik Irakra szállna. Vagyis a helyreállítást, a falvakba, városokba való visszatérést nemcsak az objektív tényezők – például a lerombolt infrastruktúra, a hiányzó közszolgáltatások –, hanem ez az újfajta politikai bizonytalanság is hátráltatja. A területért felelős öt püspök nyílt levelében amellett száll síkra, hogy ne osszák két részre az asszír keresztények és jazidik által lakott területeket, a szemben álló feleket pedig párbeszédre hívja. Az iraki keresztények megpróbáltatásaira a kurd referendum napján Pietro Parolin vatikáni bíboros is felhívta a figyelmet. A szentszéki államtitkár figyelmeztetett, hogy a közösség túlélése forog kockán.

Az erbíli körzetben levő négy menekülttábor továbbra is maximális kapacitással működik, az embereket csak korlátozottan motiválja, hogy egy 70-80 százalékban elpusztított régióba költözzenek vissza. Az élet azonban még a lerombolt régióban is megtalálja magának az utat, a Moszul melletti Bakhdidában működő kórház büszkén adta tudtul a közösségi médiában a múlt héten, hogy három év óta először vezettek le szülést az intézményben.

A Christian Science Monitor ugyanakkor hosszú riportot közölt az ottomán időkben Karakos néven is ismert városból, ahol üzletemberek fogtak össze, hogy üzletsort nyissanak, hogy legalább a kereskedés megindulhasson. A pékség készen áll, a következő egy borbélyüzlet és egy halárus lesz. Az egykor 50 ezres település csak árnyéka önmagának, de lakossága napról napra növekszik.

Keresztény szervezetek ugyanakkor az ENSZ-nek címezve kemény hangú közleményt adtak ki múlt pénteken a helyreállítási munkák felületességéről. Steve Rasche, a káld katolikus menekültek visszatérését felügyelő egyik amerikai jogtanácsos a Crux Now amerikai hírportálnak úgy nyilatkozott, a nemzetközi szervezet fejlesztési programjában (UNDP) csak arra jut energia, hogy újrafessék az iskolák külső falait, de például a romokat nem takarítják el, nem pótolják a bútorokat, nem állítják helyre a víz- és az áramszolgáltatást. Meglátása szerint a jelentésekben, közleményekben sokkal szebb képet fest a szervezet a munkájáról, mint amilyet a terepen elvégez.

A Ninive Rekonstrukciós Bizottság (NRC) összesítése szerint a területen 34 egyházi ingatlan (jórészt templom) teljesen, 197 részlegesen elpusztult, 132 kiégett. Kilencvenezer embernek tizenháromezer otthont kell újra felépíteni, nem beszélve a mindennapi élet megkezdéséhez szükséges iskolákról, utakról és egészségügyi intézményekről. A becsült összeg meghaladja a 230 millió dollárt. Az újjáépítést a pápai alapítású Aid to the Church in Need a helyi egyházi közösségekkel együtt irányítja. A „Marshall-segélynek” is hívott akció egyik vezetője egy lengyel katolikus misszionárius, Andrzej Halemba, akinek a véleménye szerint a megrongált házakat sokkal könnyebb lesz felújítani, mint az emberek összetört szívét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.