Che Guevarától Nick Vujicicen át Putyinig

Mindenki magáénak érezhette kicsit a Szocsiban rendezett 19. Világifjúsági és diáktalálkozót. Riport.

Stier Gábor
2017. 10. 23. 16:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét élettel telt meg az Olimpiai park Szocsi központjában. Az egyik színpadon Che Guevaráról és az októberi forradalom 100. évfordulójáról beszéltek. A másikon a világhírű prédikátor és motivációs tréner, a karok és lábak nélkül született ausztráliai Nick Vujicic szónokolt a reményről és a keresztény hit adta erőről, odébb az orosz Szberbank elnöke, German Gref a siker titkát igyekezett feltárni, és a digitális világban rejlő lehetőségeket vázolta a fiataloknak. A Valdaj Klub tagjainak kis csoportja a világrend alakulásáról osztotta meg véleményét. A sportról beszélgetett a rúdugrás közelmúltbeli sztárja, jelenleg egyre sikeresebb sportdiplomata Jelena Iszinbajeva. De voltak bőven koncertek, az interaktív zónában pedig mások mellett a World of Tanks mutatkozott be. Közben az orosz vezetők Vlagyimir Putyinnal az élen a tengerparton zajló fesztivál és a város fölött lévő Krasznaja Poljana között ingáztak, érezhetően nagyobb fontosságot tulajdonítva az utóbbi helyszínen zajló, Oroszországgal foglalkozó elemzőket és közéleti személyiségeket tömörítő Valdaj Klub éves találkozójának.

A Fekete-tenger partján fekvő város adott otthont egy hétig a hét végén befejeződő, 19. Világifjúsági és diáktalálkozónak, közismert nevén a VIT-nek. A mottó a régi VIT-ek jegyében a békét, a szolidaritást, a szociális igazságosságot hirdette, természetesen az imperializmus elleni harc jegyében. A világ máig legjelentősebb baloldali rendezvényén húszezren vettek részt, fele-fele részben oroszok és külföldiek, köztük egyéni regisztrálással 80 magyar is. A 180 országból érkezett delegációk közül a legnagyobb, több mint kétszáz fős a kubaiaké, a kínaiaké, a vietnámiaké, a namíbiaiaké, az angolaiaké, az indiaiaké és az észak-koreaiaké volt.

Ebből is látszik, hogy a baloldali ifjúsági szervezeteket tömörítő Demokratikus Ifjúsági Világszövetség égisze alatt 1947 óta zajló világifjúsági találkozók a kelet- és közép-európai kommunista rezsimek bukása után is megtartották ideológiai irányultságukat, de a súlypont áthelyeződött Ázsiára, Afrikára és Latin-Amerikára. Az első prágai találkozót követően Budapest 1949-ben adott helyszínt a fesztiválnak, amely az utóbbi időben baloldali kormányzás alatt álló fejlődő országokban zajlik. Az utolsó hat találkozóból három Latin-Amerikában, így Kubában, Venezuelában és a legutóbb négy éve Ecuadorban volt. Oroszország kétszer rendezett VIT-et, előbb 1957-ben, majd 1985-ben, mindkettőt Moszkvában. Most érthető módon Szocsira esett a választás, hiszen a téli olimpia után megvan az infrastruktúra, így különösebb erőfeszítés nélkül megtartható itt a népes találkozó. Az október 15-én kezdődő fesztivál első három napján azonban Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig több orosz nagyváros is fogadott vendégeket, a nyitónapon pedig Moszkvában diákseregszemle zajlott.

Az orosz vezetés – igazolva az ország erejét és globális ambícióit – mindent megtett, hogy emlékezetessé tegye az újabb VIT-et. Putyintól Kirijenkón és Grefen át Lavrovig vezető politikusok találkoztak a fiatalokkal, maga az elnök nemcsak megnyitotta a találkozót, de többször is megjelent a rendezvényen, a valdajosok előtt mondott beszéde után például „spontán” betért egy fesztiválozókkal teli kávézóba. A Kreml azonban ezenkívül finoman szólva sem lelkesedett a találkozóért. Mint az elnöki adminisztrációhoz közel álló forrásaink elmondták, a rendezés gondolata két éve merült fel. A Demokratikus Ifjúsági Világszövetségben logikusnak látták, hogy az 1917-es forradalom 100. évfordulóján a világ baloldali ifjúsága Oroszországban gyűljön össze. Különösen az ázsiaiak és az afrikaiak támogatták lelkesen az ötletet, míg a putyini Oroszországgal az amerikai hegemónia elleni harcban egyetértő, ám azt több kérdésben, így például a homoszexuálisokkal szembeni fellépése vagy az európai radikális jobboldallal ápolt kapcsolatai miatt bíráló európai baloldal nem támogatta.   

Nem lelkesedett különösen az ötletért Putyin sem. Mint forrásaink elmondták, a fesztivál rendezésének ötletét elővezető novo-ogarjevói találkozón a baloldali szervezetek vezetői azzal érveltek, hogy Oroszország e rendezvénnyel is kitörhet az elszigeteltségből, s a szabad világ vezetőjeként mutatkozhat. Az orosz elnök egykedvűen hallgatta az indoklást, s csak akkor csillant fel a tekintete, amikor arról volt szó, hogy a fesztivál alkalmat ad az új technológiák bemutatására is. Az elnöki adminisztráció minden bizonnyal figyelembe vette a rendezvénynek az orosz „puha erő” demonstrálásában jelentkező nemzetközi hozadékát is, igazán vonzóvá azonban azért válhatott számára, mert a Kreml mind nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalokra. Putyin az év eleji tüntetések óta különösen figyel az új generációkra, s az utóbbi időben többször is találkozott fiatalokkal. Így aztán mindenki „megkapta a magáét”. Az orosz elnök ismét többször mutatkozhatott a fiatalok között, a rendezvénnyel demonstrálhatta, hogy Oroszország a jövőbe tekint, és nagy hangsúlyt fektet a digitalizációra, az intelligens technológiákra. A baloldal foglalkozhatott Che Guevarával és a nagy októberivel, bírálhatta az amerikai imperializmust. Közben a fiatalok pedig bulizhattak egy nagyot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.