A Keresztény Egyház 266. pápája nagy népszerűségnek örvend világszerte: hatalmas tömegek várják, amerre csak jár, milliók követik a különböző közösségi hálókon és nemegyszer könyvei az eladási listák élén állnak. Valószínűleg nagyban hozzájárultak ezek a tényezők ahhoz, hogy a Silvio Berlusconi tulajdonában álló Mondadori kiadó egy a pápáról szóló könyv megírásába kezdjen. Nemcsak egy „egyszerű” biográfiáról van szó, hanem egy szakácskönyvről, Chef Francis címmel. A „recept” ennél nem is lehetne sikeresebb a mélyen katolikus és a gasztronómiai kultúrájáról híres Olaszországban. Roberto Alborghettit, a pápa életrajzíróját kérték fel a könyv megírására és jövőre fogják bemutatni a frankfurti könyvvásáron.
A hívők véleménye megoszlik a Mondadori ötletéről. Milánói ismerősöm, Maria például már nagy érdeklődéssel várja: „minden Ferenc pápával kapcsolatos könyvből lehet valamit tanulni. Egy szakácskönyv közelebb hozza hozzánk Francescót, és talán azokhoz is, akik eddig kevésbé ismerték, kedvelték. Olyan ez, mintha ő is leülne az asztalunkhoz. Külön érdekes, hogy mivel argentin pápánk van, lesz pár új finom receptünk.” Tommaso szerint viszont „egy újabb bőrt akarnak lehúzni Ferenc pápáról, túlságosan kihasználják a népszerűségét. Berlusconi nem ezen fog meggazdagodni, de nem is fog hozzátenni semmit a pápa munkájához.”
A könyv a kiadó beharangozója szerint nemcsak egy receptgyűjtemény lesz, hanem a gasztronómián keresztül fogja bemutatni a pápa életútját. Rosa és Giovanni Bergoglio, Ferenc pápa nagyszülei emigrálásuk előtt egy vendéglőben dolgoztak Astiban, ide köthető a piemonti tipikus ételek szeretete és állandó jelenléte a családban. A pápa húga, Maria Elena elmondása szerint a Bergoglio családban kedvelt ételek voltak a piemonti fehér rizottó, a töltött tintahal és a cappelletti (apróbb töltött tészta) raguval tálalva. Mivel az ízek mellett Ferenc pápa számára fontos tényező, hogy az ételeket megosszuk másokkal, kedvence a Bagna Cauda. Ez egy szardellás, fokhagymás meleg szósz, amit az asztal közepére tesznek és nyers vagy főtt zöldségeket mártogatnak bele.