Chef Francist kreál Silvio Berlusconi Ferenc pápából

Olasz és argentin ízek keverednek az egyházfő konyháján: „Olyan ez, mintha ő is leülne az asztalunkhoz”.

Favero-Fürjész Judit Éva
2017. 10. 26. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Keresztény Egyház 266. pápája nagy népszerűségnek örvend világszerte: hatalmas tömegek várják, amerre csak jár, milliók követik a különböző közösségi hálókon és nemegyszer könyvei az eladási listák élén állnak. Valószínűleg nagyban hozzájárultak ezek a tényezők ahhoz, hogy a Silvio Berlusconi tulajdonában álló Mondadori kiadó egy a pápáról szóló könyv megírásába kezdjen. Nemcsak egy „egyszerű” biográfiáról van szó, hanem egy szakácskönyvről, Chef Francis címmel. A „recept” ennél nem is lehetne sikeresebb a mélyen katolikus és a gasztronómiai kultúrájáról híres Olaszországban. Roberto Alborghettit, a pápa életrajzíróját kérték fel a könyv megírására és jövőre fogják bemutatni a frankfurti könyvvásáron.

A hívők véleménye megoszlik a Mondadori ötletéről. Milánói ismerősöm, Maria például már nagy érdeklődéssel várja: „minden Ferenc pápával kapcsolatos könyvből lehet valamit tanulni. Egy szakácskönyv közelebb hozza hozzánk Francescót, és talán azokhoz is, akik eddig kevésbé ismerték, kedvelték. Olyan ez, mintha ő is leülne az asztalunkhoz. Külön érdekes, hogy mivel argentin pápánk van, lesz pár új finom receptünk.” Tommaso szerint viszont „egy újabb bőrt akarnak lehúzni Ferenc pápáról, túlságosan kihasználják a népszerűségét. Berlusconi nem ezen fog meggazdagodni, de nem is fog hozzátenni semmit a pápa munkájához.”

A könyv a kiadó beharangozója szerint nemcsak egy receptgyűjtemény lesz, hanem a gasztronómián keresztül fogja bemutatni a pápa életútját. Rosa és Giovanni Bergoglio, Ferenc pápa nagyszülei emigrálásuk előtt egy vendéglőben dolgoztak Astiban, ide köthető a piemonti tipikus ételek szeretete és állandó jelenléte a családban. A pápa húga, Maria Elena elmondása szerint a Bergoglio családban kedvelt ételek voltak a piemonti fehér rizottó, a töltött tintahal és a cappelletti (apróbb töltött tészta) raguval tálalva. Mivel az ízek mellett Ferenc pápa számára fontos tényező, hogy az ételeket megosszuk másokkal, kedvence a Bagna Cauda. Ez egy szardellás, fokhagymás meleg szósz, amit az asztal közepére tesznek és nyers vagy főtt zöldségeket mártogatnak bele.

1926-ban a nagyszülők Argentínába vándoroltak. Ferenc pápa több mint 70 évet itt töltött, így meghatározó a dél-amerikai konyha is az életében. Pár éve David Geisser vatikáni séf és svájci gárdista összegyűjtötte az egyházfők által legkedveltebb ételek receptjeit Buon Appetito című könyvében. Eszerint Ferenc pápa legjobban a dulce de lechét (nádcukorral készült karamellizált tejkrém) kedveli, de előtte szívesen eszik paprikás empanadast (zöldségekkel, sajttal töltött tésztapárna) vagy colita de cuadrilt (sült fartő). Nyilvánvalóan Argentínához köthető a matétea szeretete is. Többször volt rá példa útjai során, hogy a pápa meg akarta kóstolni hívei italát, és egyenesen beleszippantott szívószálaikba.

Akkor is ha egy „hétköznapi” ember képét szeretné mutatni, ma már valószínűleg nem sokszor fordul meg a konyhában. Ám ez nem volt mindig így. Buenos Airesben sokszor vendégül látta szeretteit, és húga elmondása szerint kifejezetten ízletes paellát tud készíteni. Sőt, amikor tanár lett a Massimo de San Jose Kollégiumban, nemegyszer ő főzött diákjainak, amikor a szakács hiányzott.

Sokkal inkább biblikus Ferenc pápa szenvedélye a kenyér iránt. A legalapvetőbb étel, amely létfontosságú minden ember életben. Legyőzheti az éhínséget, és átvitt értelemben egy mise alatt, feloldozást hozhat a lelkeknek. A szegénység jezsuita pápájának „csoda eledele” nem is lehetne más.

Gasztronómiai téren az egyházfő élete nemcsak szakácskönyveket, de egyenesen ételeket is ihlet. Giorgio Zanatta egy Ferenc pápa ízű fagylaltot kreált: tejszínhab alapra dulce de lechét öntött és gianduiát (mogyorós csokoládé) szórt. Magyarázata szerint a laza, ugyanakkor energikus krémalap jól tükrözi a pápa egyszerű és egyben dinamikus karakterét. Mivel a gianduia tipikus piemonti édesség, a fagylalt magába foglalja a család eredetének ízeit. Végül a fagylaltmester az említett dulce de leche argentin aromával fűszerezi meg az édességet. 

Dél-Amerika kedvence

A matétea vagy másik ismert nevén a yerba mate tea népszerűsége igen gyorsan nő, mert számos pozitív (és néhány mellék-) hatása van a fogyasztásának. A maté örökzöld alacsony növésű fafajta (a paraguayi magyal), amelynek őshazája Dél-Amerika, s neve ellenére nem csak Paraguayban népszerű. A matétea elkészítéséhez a növény bőrszerű leveleit és kisebb hajtásait használják. Ehhez vagy parázs felett kiszárítják, vagy ritkábban forró vízbe mártják az alapanyagot, majd annyira felaprítják, hogy könnyen kioldódhasson a beltartalom. A maté elterjedt nevét a kecsuáknak köszönhetjük, akiknek poharat, ivóedényt jelentő szava ragadt rá e teára. A matéteát ugyanis vagy fából, vagy még inkább egy tökféle héjából készült edényből (amit szintén maténak neveznek) szokás fogyasztani egy fémből készült szívó-szürcsölő alkalmatosságon, a bombillán keresztül, amely megakadályozza, hogy a növényi törmelék a szájba jusson. Alapanyaga 0,3–1,5 százalék koffeint, 4–10 százalék kávécsersavat, azaz vízben csersavra és koffeinre bomló anyagot tartalmaz. Ráadásul az ital a benne lévő antioxidánsok miatt jelentős sejtszintű védő-tisztító hatást is kifejt. Egyes tanulmányok szerint a matéban 90 százalékkal több az antioxidáns, mint az éppen ilyen tulajdonságai miatt igen nagyra tartott zöld teában. És akkor még nem beszéltünk a vitaminokról és ásványi anyagokról (A-, C-, E, B1-, B2, B3- (niacin), B5- és a B-vitamin komplex, illetve kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor és a cink), amelyek szintén nagy mennyiségben találhatók meg a matéban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.