Csak lassan halad a kitoloncolás

Ha lehet hinni a legújabb uniós migrációs tervnek, a kitoloncolásokat komolyabban fogja venni az EU.

Kuthi Áron
2017. 10. 03. 18:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötvennyolc napon át demonstrált Stockholmban több száz afgán az országból való kiutasításuk ellen. De a résztvevők és egy, a migránsokat segítő civil szervezet most úgy döntött, hogy véget vet az ülősztrájknak, ám további akciókat ígért. A kiutasítás főként egyedülálló fiatalokat érint, ami nem is csoda, hiszen a Svédországba érkezett 163 ezer menekült durván ötöde kiskorú. Egy svéd rendőrségi forrás szerint a menekültstátust nem kapott 18 ezer ember közül 12 500 ismeretlen helyre távozott, felkutatásuk lehetetlen, kapacitás amúgy is csak ötezer migráns visszautaztatására van. Azonban ennél sokkal jobban kell majd teljesíteni, ugyanis a kormány ötvenezer, nemzetközi védelemre nem jogosult kérelmezőre számít a közeljövőben. A svéd példa nem egyedülálló Európában, a német menekültügyi rendszer és igazságszolgáltatás hasonlóan le van terhelve, itt a fellebbezések miatt háromszázezer menedékkérelmet kell másodszorra is elbírálniuk a bíróságoknak. Németország legutóbb a májusi kabuli robbantások alkalmával függesztette fel pár hétre a kiutasítást, ám utána újraindult a Berlin-Kabul-járat. Az országban mintegy 250 ezer afgán tartózkodik, ebből 12 ezret kellene hazatoloncolni idén. A francia kormány legutóbb július végén tett ígéretet arra, hogy a menekültügyi eljárást lerövidíti és az elutasított menedékkérőket kitessékeli. A cél az, hogy a most átlag 14 hónapig tartó eljárást fél évre rövidítsék. 

A menekültügyi eljárásban persze mindig lesznek lyukak, gyenge pontok. A spanyol exklávé, a marokkói Ceuta folyamatosan nagyon nagy nyomásnak van kitéve, illegális migránsok gyakran tesztelik a határőrök éberségét. Augusztusban egy, a László Petráéhoz nagyon hasonló jelenet zajlott le a határállomáson, amikor a határponton átrohanó embereket módszeresen rugdosta egy határőr – a két hónapja történt esetet egyébként nem követte nemzetközi felháborodás, mint történt az a magyar operatőr esetében. A franciák gyenge pontja viszont – mint azt tegnap a Causeur konzervatív hetilap feltárta – a Mayotte nevű, Indiai-óceánon lévő külbirtokuk, amely az Európai Unió területének minősül, és amelyet még 1841-ben vásárolt meg Franciaország. Ide a szomszédos Comore-szigetekről annyi, túlnyomó többségében muszlim migráns érkezett az idők során, hogy a lakosság többségét már ők teszik ki. A francia kormány ennek ellenére azt tervezi, hogy ingyenes vízumot állít ki az oda érkezőknek. A republikánusok szerint ez viszont az unióba való beszivárgásnak ad teljesen legális utat.

A migrációt illetően az idei év ellenben egyértelműen Olaszországról, kisebb részt Spanyolországról és Görögországról szól. A brüsszeli bürokraták sokszori fogadkozása ellenére nem sikerült áttörést elérni, az itt partot érő migránsok nem kerülnek át másik országba a központilag meghatározott kvóta alapján. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szeptember 27-ével lezárt adatai szerint az olasz partokhoz 105 806 menedékkérő érkezett, amely év végéig elérheti a 150 ezret, és ez a szám nem is nagyon fog elmaradni a 2016-ban tapasztalt 181 436-hoz képest. Spanyolország nem küzd százezrekkel, ide szeptember végéig 16 172-en érkeztek, durván kétharmaduk vízi úton. Viszont a spanyolok már mindenképpen megdöntik a tavalyi, egész évre vetített 13 246-os szintet. Itt is működik a kiutasítás, persze nagyságrendileg kevesebb személy ellenében kell alkalmazni. A Frontex uniós határőrizeti ügynökség tavalyra vonatkozó adatai szerint a spanyolok 2105 személyt vittek vissza Afrikába vízi vagy légi úton. Görögországba idén eddig 22 ezren érkeztek, ez jóval elmarad a tavaly mért 176 906-hoz képest. 

Az Európai Bizottság az egy hete bejelentett, újabb 50 ezer – ezúttal afrikai – menedékkérő átvételét célzó tervében, tanulva a múlt hibáiból, nagyobb hangsúlyt ad a legális migráció kialakításának és a kiutasításnak. Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős biztos ezúttal talán nem a levegőbe beszélt, amikor ütőképes, reális bevándorláspolitika megteremtéséről beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.