Egyre gyakoribbak és pusztítóbbak lesznek az erdőtüzek

Eddig 90 ezer embernek kellett elhagynia a lakhelyét Kaliforniában, a halálos áldozatok száma pedig 43-ra emelkedett.

Molnár Csaba
2017. 10. 24. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei „tüzes évszak” – ahogy az évek óta immár menetrendszerűen nyár végén, ősz elején ismétlődő erdőtüzek időszakát nevezik Kaliforniában – talán minden idők legpusztítóbbja volt. Az anyagi károk biztosan meghaladják majd a hárommilliárd dollárt, és a katasztrófák sorozatának még nincs vége. Az egymástól függetlenül, de meglepő időbeli egybeeséssel fellobbanó erdőtüzek okait csak most kezdik vizsgálni, miután a veszélyhelyzet egyelőre elhárulni látszik. Felmerül a szándékos gyújtogatás és az emberi gondatlanság gyanúja, egy helyütt pedig vélhetőleg az erős szél miatt leszakadó távvezetékekből kipattanó szikrák okoztak tüzet.

A legtöbb szakértő szerint azonban az emberi tevékenység hatása ennél közvetlenebb. Az átgondolatlan településfejlesztések, a tűzvédelmi szabályok elhanyagolása és legfőképpen a globális felmelegedés a jövőben várhatóan növelni fogja a hasonló erdőtüzek kialakulásának valószínűségét (miközben természetesen azt nem lehet kijelenteni, hogy e konkrét tűzesetek az éghajlatváltozás közvetlen következményei). Nem is a tüzek kezdete, hanem elfajulásuk gyorsasága töltheti el aggodalommal a helyi lakosokat. A szárazság és a forróság miatt ugyanis – a kaliforniai erdőtűzvédelmi hivatal statisztikái szerint – a fellobbanó tüzek egyetlen nap alatt 400–8100 hektárra kiterjedő válsághelyzetet okoztak.

A forróság és az aszály hatására (Kalifornia átlaghőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal nőtt a XX. század második felében) a talaj és a növényzet jobban párolog, a kiszáradó vegetáció pedig gyújtósként funkcionál. A Columbia Egyetem éghajlatkutatója, Park Williams ezt a laikus fejjel is könnyen belátható összefüggést így foglalta össze az Inside Climate News éghajlatváltozással foglalkozó magazinnak: „Amíg van éghető anyag, a nagy tűz valószínűsége a hőmérséklet emelkedésével együtt nő. Ez ilyen egyszerű.”

Vannak azért „zavaró” tényezők, amelyek hatására a hétköznapi emberek megkérdőjelezik a klímaváltozás felelősségét (és az Egyesült Államokban a Republikánus Párt jelentős része minden eszközt ki is használ, hogy a globális felmelegedésre figyelmeztetőket hiteltelenítse). A múlt ősszel és télen ugyanis, öt év extrém kaliforniai aszálya után, végre rendesen esett az eső, illetve a hegyekben a hó. A Sierra Nevada hegységben majdnem rekordmennyiségű hó gyülemlett fel – több mint az előző négy évben összesen –, ennek olvadása pedig sokat segített abban, hogy a hegyen eredő folyók az idén nem száradtak ki, ellentétben az utóbbi idő gyakorlatával.

Logikus lenne azt feltételezni, hogy a télen hó formájában „elraktározott” víz nyáron is megakadályozza a kiszáradást. Ez azonban nem történt meg. Kalifornia éghajlata mediterrán, amely enyhe, esős téllel és hosszú, forró, száraz nyárral jár együtt. A nedves tél miatt az idén tavasszal különösen burjánzott az aljnövényzet és a bozót, amely a soha nem látott nyári forróság hatására hamar kiszáradt. Így különösen sok nagyon gyúlékony tüzelőanyag maradt a földeken, amely csak egy szikrára várt. Az amerikai meteorológiai szolgálat illetékesei szerint „a tűz szó szerint robbanásszerűen söpört végig a tájon”.

A tűzvészek sebességét Kalifornia földrajzi adottságai tovább növelték. Ősszel ugyanis a kaliforniai hegyvidék fennsíkjain magas légnyomású területek alakulnak ki. Az így létrejövő, az óramutató járásával megegyező irányban kavargó szelek aztán lezúdulva a sivatagos hegyoldalakon tovább melegszenek, erejük tovább nő. Így a part menti, dúsabb vegetációval borított megyéken – ahol a legfontosabb kaliforniai borvidékek vannak – már forró szelek süvítenek óránkénti 90–120 kilométeres sebességgel. Nem véletlenül hívják őket Észak-Kaliforniában Diablónak (ördögnek), míg délen Santa Ana a nevük. A szelek régóta ismert módon segítenek az erdőtüzeknek lángra lobbanni (minden nedvességet kiszárítanak a növényzetből), és felkorbácsolják a már égő lángokat. Október 8-án, az első tüzek megjelenésekor a lakosok azt jelentették a tűzoltóknak, hogy láttak a szél által gyökerestül kicsavart fákat, amelyek villanyvezetékekre dőltek, az elszakadt drótokból pedig ömlöttek a szikrák. A szél hihetetlenül felgyorsítja a tűz terjedését, amely így akár több tucat métert is haladhat másodpercenként. A kavargó, turbulens légmozgás a tűzoltók munkáját is ellehetetlenítheti, és halálos veszélybe sodorja őket azáltal, hogy kiszámíthatatlanná teszi a tűz viselkedését.

A jövő pedig minden, csak nem biztató. A legtöbb klímamodell-számítás azt jövendöli, hogy a század végére az extrém időjárási helyzetek gyakorisága ötven százalékkal nőni fog. Ez azt jelenti, hogy váltogatni fogják egymást az erősen esős telek és a pokolian forró és száraz nyarak. Ahogy az idén is láttuk, ennél több nem is kell a tűznek: tavasszal a nedvesség hatására gyors növekedésnek indul a növényzet, amely nyáron csontig száradva kiváló gyújtóssá válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.