Éhségsztrájkolnak a lengyel rezidens orvosok

Az egészségügyre fordított kiadások és saját fizetésük emelését is követelik.

MTI
2017. 10. 11. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rezidensek múlt hétfőn kezdtek éhségsztrájkba, amelyet az egyik varsói gyermekkórházban folytatnak egymást váltva, rotációs rendszerben. Követelésük többek között az, hogy a lengyel egészségügyre az állam három éven belül a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát szánja, tíz éven belül pedig a ráfordítások érjék el a GDP 9 százalékát. Szorgalmazzák továbbá a munkakörülményeik javítását, a fizetések emelését és a vizsgálatokat megelőző várakozási idő rövidítését.

A Beata Szydlóval és Konstanty Radziwill lengyel egészségügyi miniszterrel szerda délután három óra hosszat folytatott tárgyalás után a rezidensek képviselői úgy találták: nem kaptak konkrét ígéreteket, és amíg a kormány nem hoz kötelező érvényű döntéseket, felújítják sztrájkjukat.

Úgy látták: ha ebben a pillanatban abbahagyják a sztrájkot, elvész az utóbbi napokban mögöttük felsorakozó „társadalmi tőke”. Egyúttal hangsúlyozták: a tiltakozás nem politikai jellegű, nem irányul a kormány ellen.

A lengyel kormányfő az egyeztetést követő sajtóértekezletén korábban beszámolt arról a javaslatáról, miszerint a rezidensek képviselőinek részvételével tárcaközi munkacsoportot állítana fel, amely a rezidensek követelményeit beillesztené a folyamatban lévő egészségügyi reform tervezetébe.

Felidézte: kabinetje fokozatosan megvalósítja az egészségügy reformját, és elkészült a törvénytervezettel, amely a GDP 6 százalékára emelné az egészségügyre fordítandó költségvetési eszközöket. Elmondása szerint a rezidensek konkrét időpontot akartak kitűzni a küszöb elérésére, ő pedig megígérte, hogy konzultál erről a pénzügyminiszterrel.

Korábbi bejelentések szerint a rezidens orvosok fizetését jövőre 40 százalékkal emelnék, 2021 végéig pedig az illetményük 5250 zlotyra (380 ezer forintra) emelkedne. Lengyelországban négyéves a rezidensképzés, és a 2012 óta érvényes díjazás szerint a fizetések az első két évben elérik a 3200 zlotyt (232 ezer forintot), a második két évben pedig a 3500 zlotyt (253 ezer forintot).

 

A magyar helyzet jó és egyre jobb

A kormány 2010-hez képest 600 milliárd forinttal többet költ egészségügyre, és csökkent a várólisták hossza – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szerdai százhalombattai kerekasztal-beszélgetése előtti sajtótájékoztatón. Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte: az egészségügyben az utóbbi hét évben sok mindent sikerült megváltoztatni. Csökkent a várólistákon lévők száma, és néhány műtéti típusnál Magyarország a várólisták alapján Európában a második, illetve a harmadik helyen áll – közölte az államtitkár. Kitért arra is, hogy az orvoselvándorlás az utóbbi négy évben csökkent. Megjegyezte, a bérfejlesztések területén „jó úton haladnak”, amit tovább kell vinni. A szakdolgozókkal négy évre, az orvosokkal pedig két évre vannak megállapodásaik – tette hozzá. (MTI)

   

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.