Évi kétszázezerre szorítanák a menekültek számát Németországban

Hivatalos kvóta nem lesz, de a CDU és a CSU maratoni tárgyalásain komoly szigorításokban egyeztek meg.

MTI
2017. 10. 09. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tizenkét órán át tartó tárgyaláson megállapodást kötött vasárnap késő este az Angela Merkel kancellár vezette német jobbközép CDU és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer által vezetett CSU a menekültek befogadásáról, ezzel lezárult a pártszövetség csaknem két éve húzódó belső vitája.

A megállapodás részleteit a két pártelnök ismerteti hétfőn közösen sajtótájékoztatón. A kiszivárgó részletek szerint a CSU által követelt évi kétszázezer fős menekültbefogadási felső határ gondolatát elvetették ugyan, de kölcsönös engedmények alapján olyan megállapodást kötöttek, amellyel mindkét párt tekintélye megőrzésével, arcvesztés nélkül zárhatja le a vitát.

A kompromisszumot rögzítő dokumentum szerint „azt akarjuk elérni, hogy a humanitárius okokból befogadott emberek száma (menekültek, menedékkérők, oltalmazottak és befogadottak, családegyesítéssel, áthelyezéssel és áttelepítéssel érkezők, leszámítva a hazajuttatottakat és az önként távozó menekülteket) ne haladja meg az évi 200 ezret”.

Az országba érkező menedékkérőket különleges intézményekben, úgynevezett döntési és hazajuttatási központokban kell elhelyezni. A menedékkérőknek a központokban kell bevárniuk, hogy a menekültügyi hatóság döntsön a kérelmükről. Az elutasított menedékkérőket közvetlenül ezen intézményekből kell visszajuttatni hazájukba.

Humanitárius szükséghelyzetben a kormánynak konzultálnia kell a szövetségi parlamenttel (Bundestag) arról, hogy miként kezelhetné Németország és az EU a menedékkérők esetleges tömeges beáramlását.

A rendszer másik alapeleme egy bevándorlási törvény, amely a menekültügytől függetlenül azt szabályozza, hogy milyen feltételekkel költözhetnek Németországba emberek az EU-n kívüli úgynevezett harmadik országokból azzal a szándékkal, hogy munkát vállaljanak.

A testvérpártok közötti további vitatott ügyekre is kiterjedő megállapodás után következhetnek az egyeztetések a kormányzati együttműködés lehetőségeiről a liberális FDP-vel és a Zöldekkel. Ezek az úgynevezett szondázó megbeszélések várhatóan az október 15-i alsó-szászországi tartományi választás után kezdődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.