Fidesz-közeli nagykövetjelöltek jönnek

Közeleg a választás, így a kormány „szeretné letudni” a külképviselet-vezetők kinevezésdömpingjét, az ellenzék tiltakozik.

Buzna Viktor
2017. 10. 31. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén további tizenkét külképviseleten tervez nagykövetcserét a kormány – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint a diplomáciai kinevezésdömping mögött csak részben állnak szakmai okok, a kormány törekvésének hátterében politikai szándék is meghúzódik. Nem csak a nagyköveti mandátumok lejárta miatt van ugyanis szükség a személyügyek lebonyolítására. Külügyminisztériumi forrásunk szerint a 2018-as választások miatt is „szeretné letudni” a megüresedő nagyköveti posztok feltöltését a kormány, ezért több olyan jelölt ügyében is már idén eljárnak, akik egyébként csak jövőre kerülhetnek ki a külképviseletek élére. Ez pedig további spekulációkra ad okot: a parlament külügyi bizottsága előtt meghallgatásra váró, további tizenkét pályázó közül várhatóan sokan a Fidesz holdudvarból kerülnek majd ki.

Ezt a feltételezést erősíti a bizottság hétfőn tartott, zárt ülése is. A tegnap meghallgatott négy nagyköveti-jelölt közül egyedül Nagy Zoltán, Magyarország új NATO-nagykövete rendelkezik a megfelelő szakmai tapasztalattal. A másik három is rendelkezik külszolgálati tapasztalattal, esetükben azonban a politikai háttér szembetűnőbb. Ahogyan arról az Index korábban írt, Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára és Bus Szilveszter, a déli nyitásért felelős helyettes államtitkár is külszolgálatra pályázik. A két Fidesz-közeli közigazgatási felsővezető mellett szintén tegnap hallgatták meg Konkoly Norbertet – ő korábban a Külügyi Bizottság fideszes elnökének, Németh Zsoltnak volt munkatársa.

Míg azonban a Brazília után a moszkvai nagykövetség élére delegált Konkoly Norbert esetében beszélhetünk előléptetésről, a Fehéroroszország fővárosába, Minszkbe készülő Csutora Zsolt és a Thaiföldre, Bangkokba induló Bus Szilveszter esetében ez már koránt sem biztos. – Kinevezésükkel a kormány elismerte a Keleti- és Déli nyitás politikájának bukását – mondta lapunknak Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt külügyi bizottsági elnöke. Az ellenzéki politikus hétfőn közleményben ítélte el a Fidesz-közeli nagyköveti kinevezését. – Amennyiben a kormány nem függeszti fel a kinevezéseket, akkor a Külügyi bizottság ülésein az MSZP nem fogja támogatni a nagykövetjelölteket – írta közleményében Mesterházy. Megkeresésünkre hozzátette, az MSZP a legjobb, szakmailag indokolt esetben is tartózkodni fog a bizottsági szavazásokkor. – Ha felmerül a politikai kinevezés gyanúja, a jelöltet nem fogjuk támogatni – folytatta a politikus, aki szerint a Fidesz törekvése egyértelmű: a választások elveszítése esetén, a következő négy évre megszerezni fontosabb külszolgálatokat.

 

– Egy esetleges kormányváltás esetén vissza fogjuk hívni ezeket a nagyköveteket – mondta Demeter Márta, az LMP szakpolitikusa. A képviselő szerint a politikai kinevezések egyrészt arra utalnak, hogy kormányközeli szereplők a külszolgálatok élén keresik a menekülési útvonalakat, másrészt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban uralkodó káosz is visszaköszön bennük. – Miközben a külszolgálatokat alig tudják ellátni felkészült diplomatákkal, a budapesti stáb aránytalanul felduzzadt – mondta Demeter Márta, aki szerint a külügyminisztérium mára kifizetőhellyé vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.