Földi pokolban élnek a rohinga menekült gyerekek

Hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingák megsegítésére.

MTI
2017. 10. 20. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 25. óta csaknem 600 ezer muszlim vallású rohinga menekült el Arakánból, 58 százalékuk gyerek. A jelentést jegyző Simon Ingram szerint ötből egy kiskorú súlyosan alultáplált.

„Sok Bangladesben élő rohinga gyerek olyan borzalmaknak volt a tanúja Mianmarban, amilyeneket egy gyereknek sohasem lenne szabad látnia, és mindannyiukat elképzelhetetlen veszteségek érték” – írta közleményében Anthony Lake, az UNICEF igazgatója.

Ingram figyelmeztetett, hogy az emberkereskedők visszaélhetnek a menekült gyerekek sebezhetőségével.

„Ezek a gyerekek annyira elhagyatottnak, annyira elszigeteltnek érzik magukat, ráadásul nincsenek eszközeik a támogatás vagy a segítség felkutatására” – mondta a jelentés szerzője egy genfi sajtótájékoztatón.

Az UNICEF tanulmányában szívfacsaró gyerekrajzok is szerepelnek helikopterről tüzelő, zöld ruhás férfiakról és vérben úszó emberekről.

A buddhista többségű Mianmar hadserege augusztus végén tisztogató műveletekbe kezdett Arakán államban rohinga felkelők összehangolt támadását követően. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatással vádolta meg a mianmari kormányt, amely tagadta a túlkapásokat.

Hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingák megsegítésére; az ENSZ és segélyszervezetek szerint 434 millió dollárra (körülbelül 113 milliárd forintra) lenne szükség. Ebből tiszta vizet, élelmet, szállást, higiéniai eszközöket és a járványmegelőzés jegyében oltóanyagokat adnának a bangladesi rohinga menekülttáborok lakóinak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.