Gellert kapott a katalán függetlenségi beszéd

Carles Puigdemont beszédét hívei, az ellenfelei, a madridi vezetés és a világ sem értette.

Kuthi Áron
2017. 10. 11. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a híveit, de a politikai ellenfeleit, a madridi vezetést és a világ közvéleményét is sikerült meglepnie és összezavarnia a katalán elnöknek kedd este a parlamentben elmondott beszédével. Már akkor látszott, hogy gellert kapott a függetlenedési lendület, amikor a várva várt ülés és a bejelentés jó órás késéssel kezdődött, először megtelt az ülésterem képviselőkkel, majd mindenki kivonult. A barcelonai utcákon elmaradt az önkívület, az emberek láthatóan elképedve igyekeztek megtudni, mit is kell a katalán elnök szavai alatt érteni. Az értetlenkedést, a bizonytalanságot Carles Puigdemont papírból felolvasott beszéde váltotta ki, szerdán a spanyol miniszterelnök magyarázatot is kért tőle, hogy akkor végül is függetlenedik Katalónia vagy nem.

Mert ha igen, Madrid készen áll az alkotmány 155. paragrafusát életbe léptetni, vagyis a katalán autonómiát felfüggeszteni, az országrész irányítását átvenni és például új választásokat kiírni. Madrid és Barcelona viszonya tehát lényegében a kedd esti beszéd óta sem változott, a politikai bizonytalanság nem csitult. De míg a radikális függetlenségpárti Puigdemont kétkulacsos beszédével időt és tárgyalási lehetőséget szeretne szerezni magának és Katalóniának, Rajoy a jog betűjéhez ragaszkodva akar túllendülni az alkotmányos válságon. A spanyol kormányfő szerdai televíziós beszédében azt mondta, Katalónia vezetése készakarva teremtett bizonytalan helyzetet, és meglebegtette, hogy ezt csak az autonómia felfüggesztésével lehet nyugvópontra helyezni. A katalán elnök válaszától függ, mi történik a következő néhány napban – fogalmazott Rajoy, visszadobva a labdát Puigdemont-nak.

Az elnök furcsa beszéde mögött a katalán politikai pártok közötti széthúzás, ebből adódóan tehát taktikázás áll. Puigdemont hárompárti szövetségében eltérő nézetek uralkodnak a szakítás mikéntjéről, létezik egy radikális és egy átmenetet pártoló irányvonal is. És abból a nézőpontból is érthető Puigdemont óvatossága, hogy az utóbbi egy hétben számos cég döntött arról, hogy székhelyét Katalónián kívülre helyezi. 

Rajoy eközben a spanyol alkotmány reformjának tanulmányozásáról állapodott meg Pedro Sánchezzel, az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárával. „Az alkotmány védelmének legjobb módja annak megreformálása” – fogalmazott az ellenzéki vezető szerdai sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus kijelentette: támogatják a spanyol kormány kezdeményezését, hogy a katalán elnök tisztázza, mit mondott pontosan keddi parlamenti beszédében. A spanyol oldalon egység mutatkozik Katalónia ellenében, ha a katalánok azzal a válasszal jönnek, hogy kedden függetlenedtek, akkor a szocialisták teljes mellszélességgel támogatják Rajoyt a 155. paragrafus megnyitásában.

Az autonóm jogkörök felülvizsgálata mindettől függetlenül megindult, egy bizottságnak fél éve van arra, hogy áttekintse, miben lehet szélesíteni, átalakítani a katalánoknak adott önrendelkezést. Elemzők szerint a helyzet a leghátrányosabban magukat a katalánokat érintheti, a hosszú bizonytalanság az üzleti élet számos szektorára hatással lehet. Nemcsak Spanyolország, hanem Katalónia is járatlan útra lép, ha életbe lép a 155. paragrafus. Nem tiszta például, hogy a helyi, katalán rendfenntartó erőknek ki fog parancsolni, és mennyi marad a választott képviselők cselekvési szabadságából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.