Hiába küzdött Trump, az Obamacare volt az erősebb

Az amerikai elnök többször is megígérte, hogy törli elődje egészségügyi programját. Most kétpárti egyezség védi Obama tervét.

MTI
2017. 10. 18. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétpárti egyezség született kedden az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény fontos elemeinek megőrzéséről Washingtonban – jelentette az amerikai sajtó.

A megállapodás arra vonatkozik, hogy a szövetségi kormányzat továbbra is biztosítsa az Obamacare-ben rögzített támogatást az egészségbiztosítóknak. Az első sajtójelentések szerint Donald Trump amerikai elnök egyetért a javaslatot kidolgozó két politikussal.

A kompromisszumos megállapodást Lamar Alexander, Tennessee állam republikánus és Patty Murray, Washington állam demokrata párti szenátora dolgozta ki, és nagy vonalakban tükrözi a demokrata párti politikusok céljait. Ezek között szerepel a magánbiztosítóknak nyújtandó szövetségi kormányzati támogatás fenntartása, valamint annak a szövetségi programnak a 106 millió dolláros további finanszírozása, amely segít a szerény jövedelműeknek valamelyik egészségbiztosítási csomag előfizetésében.

Az előző amerikai elnök, Barack Obama nevével fémjelzett egészségbiztosítási törvény e két elemének eltörlését Donald Trump a múlt héten kilátásba helyezte, de a két politikus kedden este nyilvánosságra hozott megegyezése után – sajtóinformációk szerint – mégis hajlandó lenne megőrizni.

A javasolt egyezmény kompromisszumos: az Obamacare két elemének megőrzéséért cserében a demokraták elfogadnák azt a republikánus javaslatot, hogy az egyes szövetségi államoknak nagyobb mozgásterük legyen. Ennek értelmében többféle egészségbiztosítási csomagot kínálhatnak, megőrizve ugyanakkor azt az előírást, hogy a biztosítás megkötésekor már valamilyen súlyos betegséggel küszködőktől ne lehessen magasabb biztosítási díjat kérni.

Az egészségbiztosítás teljes átalakítása Donald Trump egyik fő választási ígérete volt, ám míg a republikánus többségű képviselőházban sikerült elfogadtatni az Obamacare visszavonását, addig a szenátusban – ahol szintén többségük van a republikánusoknak – nem volt meg ehhez a megfelelő számú voks.

Trump múlt csütörtökön elnöki rendeletet írt alá, amellyel módosított az érvényben maradt egészségbiztosítási törvényen. A direktíva ugyan még nem eredményezett azonnali változásokat, de elrendelte az illetékes minisztériumoknak, hogy dolgozzák ki azokat a szabályzókat, amelyek lehetővé teszik az Obamacare-ben rögzített biztosítási formáktól eltérő egészségbiztosítási csomagok forgalmazását is.

Az elnök jelezte azt is, hogy megszünteti a szövetségi támogatást a magánbiztosítóknak. Ez a kormányzatnak évi hétmilliárd dollárjába kerül, de jövőre már – az előrejelzések szerint –az összeg tízmilliárd dollárra nő. A biztosítók meghökkenéssel fogadták a tervezett döntést, szakértők a biztosítási piac összeomlásától tartottak. Minderre válaszként született meg a máris Alexander–Murray-tervként emlegetett kompromisszumos javaslat. Ennek köszönhetően az Obamacare még két évig, de akár 2020-ig, a következő elnökválasztásig is érvényben maradhat.

„A megállapodás gondoskodik a következő két esztendőről, aztán pedig megkezdődhet az átfogó vita a hosszú távra érvényes törvényről” – fogalmazott Lamar szenátor kedden este. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője jelezte: a demokrata politikusok nagy arányban támogatják a javaslatot. Schumer arra sürgette Mitch McConnellt, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjét, hogy a javaslatról mihamarabb tartsanak szavazást. Egyelőre azonban nem egyértelmű, hogy a republikánusok körében mekkora a kétpárti javaslat támogatottsága.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.