Hurrikánok után: nem két fillér a karibi újjáépítés

Egyes szigetek rehabilitációja akár egymilliárd dollárba is kerülhet az ENSZ szerint.

MTI
2017. 10. 04. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stephen O’Malley ENSZ-koordinátor a Maria nevű hurrikán által nagyrészt elpusztított Dominikáról videón közvetített interjújában New Yorkban lévő újságíróknak elmondta, hogy a karibi szigeten „érezhetően” javult a helyzet.

A világszervezet koordinátora szerint az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) eddig 60 tonna élelmiszert szállított Dominikára a sziget lakossága felének, vagyis 30 ezer embernek az ellátására.

Időközben apránként visszaengedik Barbuda lakóit, hogy szemrevételezhessék a hurrikán lerombolta otthonukat. Az 1800 lakosú szigetet korábban evakuálták. Barbudán a lakosok visszaszállítása előtt a szélvihar pusztítása nyomán kimúlt állatok tetemeiről kellett gondoskodni, illetve a hatóságok vegyszerrel permeteztek a moszkitók számának csökkentéséért.

Puerto Ricón az eddig közölt 16-ról több mint a duplájára, vagyis 34-re emelkedett a Maria hurrikán halálos áldozatainak hivatalos száma, ezt az ország kormányszóvivője közölte kedden. Az utóbbi 90 év legpusztítóbb hurrikánja közvetlenül 19 ember életét követelte – mondta Pedro Cerame, hozzátéve, a szélvihar 90 milliárd dolláros kárt okozott az Egyesült Államok társult tagjának számító szigeten. A szóvivő röviddel Donald Trump amerikai elnök Puerto Ricó-i látogatása után tartott sajtótájékoztatóján számolt be minderről.

Puerto Ricón szeptember 20-án csapott le a Maria hurrikán. Tönkretette az áramszolgáltatást, használhatatlanná vált a víz- és a szennyvízhálózat, a sziget 90 százalékán nem működik a telekommunikáció.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.