Ideiglenes kormányfőt kapott az önállóságától megfosztott Katalónia

Soroya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes vezeti majd a tartományt.

MN
2017. 10. 28. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán kormány feloszlatása után az illetékes spanyol miniszterek ellenőrzik majd a tartományi ügyeket, és Soroya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes lesz a terület ideiglenes vezetője – értesült a BBC.

A régió önállóságát pénteken vette el a spanyol kormány, nagyjából egy időben azzal, hogy a katalán parlament megszavazta, majd egyoldalúan kikiáltotta a független Katalán Köztársaságot. A tartományban ezután előre hozott választásokat írtak ki december 21-re.

A spanyol beavatkozás óriási felháborodást váltott ki a függetlenségpárti katalánok körében, pénteken éjszakába nyúló tüntetéseket tartottak Katalóniában, a demonstrációk pedig várhatóan szombaton is folytatódnak majd, nem csak a tartományban, de több spanyol nagyvárosban is.

Közben „demokratikus ellenállásra” szólított fel a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásával szemben Carles Puigdemont eddigi katalán elnök Barcelonában szombaton. „Egy demokratikus társadalomban a parlament választja vagy menti fel az elnököt” – jelentette ki.

A katalán politikus előre rögzített televíziós nyilatkozata elején elmondta: a katalán kormány teljesítette ígéretét azzal, hogy a helyi parlament pénteken megszavazta a független „Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot. „Tovább dolgozunk, hogy szabad országot építsünk” – hangsúlyozta Puigdemont.

Függetlenedési törekvéseiket ugyanakkor senki sem támogatja az Európai Unióban, a tagállamok többnyire elhatárolódnak a katalán válságtól – magyar részről például Szijjártó Péter külügyminiszter spanyol belügynek nevezte a történteket, a román külügy pedig szombaton jelezte, hogy határozottan és visszavonhatatlanul elutasítja Katalónia egyoldalú függetlenségi nyilatkozatát.

Kiállt Spanyolország területi egysége mellett Oroszország is, bár az orosz államnak más esetben nincs ellenére a területi autonómia: 2014-től aktívan segédkeztek a Krími Autonóm Köztársaság létrejöttében, és jóváhagyták, hogy a térség az orosz államhoz csatlakozzon. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.