Irak újabb durva lépésre készül Kurdisztán ellen

A bagdadi központi vezetés az intézkedéseivel a kurd régió teljes elszigetelésére törekszik.

MTI
2017. 10. 10. 14:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napon belül ez már a második intézkedése a bagdadi központi vezetésnek az autonóm Kurdisztán elszigetelésére. A térségben szeptember 25-én megrendezett népszavazáson a szavazók 93 százaléka egy független állam létrehozását támogatta, Bagdad ugyanakkor nem ismerte el a referendum eredményét.

A tárca szerint a lehető leghamarabb helyreállítanák a szóban forgó olajvezeték működését, amely az Iszlám Állam 2014. nyári villámháborúja óta üzemen kívül van. A terrorszervezet akkor kiterjedt területeket hódított meg Irak északi és nyugati részén.

Bagdad hétfőn gazdasági és jogi szankciókat jelentett be az iraki kurd területekkel szemben. A többi között felszólította a kurdisztáni mobiltelefon-szolgáltatókat, hogy tegyék át székhelyüket az iraki fővárosba. A szövetségi kormány egyben felkérte a referendumot szintén ellenző Iránt és Törökországot, hogy függessze fel a szénhidrogének kereskedelmét az autonóm területekkel.

Az észak-iraki Kurdisztán 2014 óta a bagdadi központi kormánytól függetlenül exportál kőolajat, ami a térség egyik fő bevételi forrásának számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.