Katalán függetlenség: a gazdasági növekedést félti a spanyol kormány

Szerintük a konfliktus rontja a gazdasági növekedés esélyeit, a beruházások tíz százalékkal estek vissza.

MTI
2017. 10. 13. 17:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: az idei második negyedévben a beruházások 10 százalékkal estek vissza Katalóniában, miközben Spanyolországban 13 százalékkal nőttek. Emellett a helyi turizmusban is már érezhetők negatív hatások, a szállodai foglalások 20-30 százalékkal csökkentek Barcelonában – tette hozzá.

„Az események Katalóniában veszélybe sodorják a gazdaság helyreállását és a munkahelyteremtést a régióban” – jelentette ki a spanyol kormányzati politikus. Szerinte a katalán kormány felelőssége, hogy ne folytassa tovább azt az utat, amely a gazdaság lassulásához és kríziséhez vezet.

Mint mondta, „a párbeszédet gyakorolni, nem követelni kell”, a spanyol kormány pedig megadja a lehetőséget a katalán kormánynak, hogy visszatérjen az alkotmányos keretek közé. A katalán elnök még időben van – jegyezte meg, hozzátéve, hogy egy egyszerű kérdésre kell válaszolnia ehhez.

A madridi kormány szerdán levélben szólította fel hivatalosan a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e a közösség függetlenségét.

Juncker: Aggasztók a szeparatista tendenciák

Katalónia függetlenné válása dominóhatást válthatna ki, és megnehezítené a kormányzást Európában – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken Luxembourg-ban, hangsúlyozva, hogy nem szeretné, ha a régió elszakadna Spanyolországtól.

„Ha hagyjuk elszakadni Katalóniát – és ez nem ránk tartozik –, akkor mások is követni fogják a példát. Ezt nem szeretném” – mondta Juncker a Luxembourg-i Egyetemen tartott beszédében.

A brüsszeli testület vezetője rendkívül aggasztónak nevezte az európai „szeparatista tendenciákat”, és elmondta, hogy arra kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy vonják ellenőrzés alá a helyzetet. Hozzátette: az Európai Bizottság csak akkor vállalhat közvetítői szerepet a felek között, ha arra mindkét oldal felkéri.

A barcelonai parlament legkisebb függetlenségi pártja, a szélsőbaloldali, antikapitalista Népi Egység (CUP) azt követeli Carles Puigdemont-tól, hogy hirdesse ki a katalán köztársaságot. A párt levélben fordult a közösség elnökéhez pénteken. Szerintük ez az egyetlen válasz, amely adható a spanyol kormány levelére, és az egyetlen módja, hogy elérjék: a nemzetközi szereplők is elismerjék Katalóniát politikai alanyként. Szerintük nincs értelme külső szereplő közvetítésére várni.

A CUP elveszett lehetőségként tekint a keddi parlamenti ülésre, amelyen az elnök a függetlenségi nyilatkozat felfüggesztését jelentette be.

A párt már a parlamenti ülést követően is kifejtette, hogy nem ért egyet a döntéssel, és akkor egy hónap határidőt adott a katalán elnöknek a függetlenség kinyilvánítására azzal, hogy ellenkező esetben felfüggesztik parlamenti tevékenységüket.

A függetlenségi párt felszólítására Artur Mas, előző katalán elnök reagált a TV3 című helyi televíziócsatornának. Véleménye szerint ebben a kérdésben egyedül katalán kormány az illetékes, ráadásul ha egy állam kinyilvánítja a függetlenségét, de azt senki sem ismeri el, akkor az csak külsőségeiben tekinthető függetlenségnek.

Enric Millo, a spanyol kormány katalóniai megbízottja egy rádióinterjúban azt mondta: a CUP nyomást akar gyakorolni a katalán kormányra. Reményét fejezte ki, hogy a katalán elnök „észreveszi a nyitott ajtót”, és megragadja a párbeszéd lehetőségét.

Carles Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy az október 1-jén rendezett népszavazással Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak néhány hetet a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A politikus szavai okoztak némi zavart, sokan különböző módon értelmezték őket a politikai életben és a sajtóban egyaránt.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök elmondta: felszólításuk megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikkelye alapján. Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.

A madridi kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart. Ha eddig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyben kérik majd a katalán vezetést, hogy térjen vissza a törvényesség keretei közé. A második üzenetre csütörtökig várják a választ a katalán kormánytól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.