Katalán függetlenség: a Gyulafehérvári határozatot emlegették

Salamon Zoltán kijelentette: van párhuzam Katalónia és Székelyföld között.

MTI
2017. 10. 30. 17:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői szerint a katalán függetlenségi nyilatkozat a románok által lakott területek Magyarországtól való elszakadását egyoldalúan kimondó 1918-as Gyulafehérvári határozathoz hasonlít. Erről Salamon Zoltán, a párt ügyvezető elnöke, és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az MPP háromszéki szervezetének elnöke beszélt egy hétfői, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. Kijelentéseiket a Maszol.ro portál idézte.

Salamon Zoltán kijelentette: van párhuzam Katalónia és Székelyföld között, de nem ott, ahol ezt Bukarestben látják. „Bukarest elítéli a katalán függetlenségi nyilatkozatot, miközben a románok 1918-ban Gyulafehérváron hasonló egyoldalú nyilatkozat révén szakították el Erdélyt Magyarországtól, és csatolták Romániához” – idézte a politikust a portál.

Az MPP Hargita megyei szervezetének elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint Európa általában támogatja az autonómiát, amelyből több is van a területén, és nem támogatja az elszakadást. „Nem tervezünk területi revíziót, hanem országhatáron belüli területi autonómiát szeretnénk” – egyértelműsítette Salamon Zoltán. Szerinte „az autonómia legitim és biztonságpolitikai stabilitást eredményez, az elszakadás pedig illegitim, és biztonságpolitikai instabilitást okoz”.

Kulcsár-Terza József hozzátette: a román hatalom és a bukaresti média szándékosan félrevezeti a közvéleményt, és összemossa a katalán függetlenedési szándékot Székelyföld területi autonómiájának követelésével, holott nyilvánvalóan két különböző fogalomról van szó. Kulcsár-Terza József a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által vasárnap este szervezett őrtűzgyújtás akcióra is kitért. Szerinte a rossz idő ellenére összegyűltek annyian, hogy fel tudják mutatni az autonómia iránti igényt, és lélekben sokan velük voltak. A politikus méltányolta az egyházi méltóságok támogatását, akik a különböző helyszíneken imát mondtak Székelyföld autonómiájáért.

Az európai kisebbségek vezetői is egyre inkább elhatárolódnak a katalán szakadároktól. Luis Durnwalder, Dél-Tirol volt miniszterelnöke hétfőn Bécsben úgy vélekedett, hogy a katalánoknak jobb lett volna a türelemre és a tárgyalásokra építeni a madridi vezetéssel. „Nekünk is kellett ötven év, míg eljutottunk oda, ahol most vagyunk” – mondta az osztrák politikus Dél-Tirol évtizedekig tartó autonómiatörekvéseire utalva. Hozzátette: sikerült egészen jó autonómiát elérniük, s a katalánok is elérhették volna ezt, ha nem viszik kenyértörésre az ügyet a madridi kormánnyal. Rámutatott, hogy Katalónia ráadásul nemzetközi szinten elszigetelődött, ellentétben Dél-Tirollal, amelynek autonómiája nemzetközi egyezményen nyugszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.