Keresztény várost szabadított fel a szíriai hadsereg az Iszlám Államtól

El-Kajratejnt már kétszer is elfoglalták a terrorkalifátus harcosai.

Majláth Ronald
2017. 10. 21. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Al-Masdar News beszámolója szerint a város visszavételéért indított támadás már reggel megkezdődött. A csaknem tizenötezer, zömében keresztény lakosú város jelentőségét az adja, hogy stratégiai helyen fekszik az ország északi és déli része között. Így annak ellenére, hogy kezdetben ki tudott maradni a kormányerők és a lázadók közti konfliktusból, később mindkét fél a saját céljaira használta. A lázadók rajta keresztül szállítottak fegyvert a harcosaiknak Damaszkusz felé, a kormányerők pedig innen küldtek erősítést az ország északi és nyugati részére.

Az Iszlám Állam 2015 augusztusában azonban elfoglalta a várost: a kormányerők és a szélsőséges dzsihadisták közti összecsapásban meghalt ugyan az ostromot vezető Abu Hasszán al-Hatami, a terroristák végül győztek. Ezzel megkezdődött a helyi keresztények kálváriája: az iszlamisták már ebben a hónapban elraboltak kétszázharminc helyi civilt, köztük hatvan keresztényt.

Azok a keresztények sem jártak jobban, akiknek a terroristák először megkegyelmeztek. Nekik az IÁ felajánlotta: ha aláírnak egy behódolási szerződést, akkor nem lesznek rabszolgák, és nem ölik meg őket. Az aláírók ezzel a „dimmaszerződéssel” lényegében elismerték, hogy alsóbbrendűek, mint a muszlimok, továbbá vállalták, hogy adót fognak fizetni az IÁ-nak. Fél évvel az orosz beavatkozás után, 2016 áprilisában aztán fordult a kocka. A kormányerők fokozatosan, több oldalról bekerítették, majd orosz légi támogatás mellett felszabadították a sokat szenvedett várost.

Ez év szeptemberében aztán nem várt fordulat következett: El-Karjatejnben – amely egyébként 150 kilométerrel a szíriai kormányerők frontvonalai mögött helyezkedik el – egyszer csak akcióba lépett az IÁ egyik sejtje, és elfoglalta az egész települést. A támadás váratlanul érte a kormányerőket, akik már korábban elhagyták a várost abban a tudatban, hogy a lakosok most már biztonságban lesznek. A most indított sikeres hadművelet után a szíriai kormányerők az IÁ megmaradt területeinek visszafoglalására készülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.