Kiutasítják a főimámot Belgiumból

A szenegáli illetőségű vallási vezetőt a belga állam nemzetbiztonságra veszélyes személyként tartja nyilván.

Arató László
2017. 10. 18. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1967-ben Baldvin belga király kilencvenkilenc évre kölcsönadta a brüsszeli nagy mecsetet Szaúd-Arábiának – a hivatalos ceremónián szaúdi részről Fejszál király vett részt, akit néhány évvel később meggyilkoltak. Ez a legnagyobb mecset Belgiumban, s egyben iszlám kulturális központ is. Az épület közvetlenül az EU-s negyed szomszédságában, a Jubelparkban (franciául Parc du Cinquantenaire) található. A kilencvenkilenc éves szerződést a belga állam ötven év elteltével fel akarja bontani.

A tavalyi merényleteket vizsgáló bizottság ugyanis arra jutott, hogy a mecset a szalafisták toborzóhelye lett, rendszeres látogatói között legalább kilenc olyan személy volt, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz, és a terrorszervezet kötelékeiben harcolt. Jan Jambon belügyminiszter azt mondta, hogy a mecset finanszírozása átláthatatlan, és egyelőre csupán annyit tudnak róla, hogy szaúdi forrásokból működik, illetve hogy nagyon erős a szalafista és vahabita propaganda, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A hatóságok szerint tarthatatlan, hogy a pénzek ismeretlen helyekről ismeretlen célokra érkeznek.

Ezzel kapcsolatban egy másik fontos döntés is született a belga kormányban, amit Theo Francken migrációért felelős szövetségi miniszter jelentett be. A politikus nem hosszabbítja meg a nagy mecset imámjának, a szenegáli illetőségű Mouhameth Galaye Ndiaye-nak a vízumát. A vallási vezetőt a belga állam nemzetbiztonságra veszélyes személyként tartja nyilván, ezért utasítja ki az országból. Theo Francken a biztonsági szolgálatoktól kapott jelentés alapján a következőket mondta: „Információkat kaptam arról, hogy ez az ember fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra, mivel szalafista, és a vahabizmus egyik vezető ideológusa Európában.” Hozzátette, hogy a szalafizmusnak már nagyon sok halálos áldozata van a dzsihadisták és az Iszlám Állam támadásai miatt. Az imám fellebbezett, így az ügy jogerős elbírálásáig maradhat Brüsszelben. Nem ő az első, aki idő előtt távozni kényszerül erről a posztról. A Belgiumi Iszlám Kulturális Központ korábbi igazgatója, Khalid Alabri is hasonló sorsra jutott, őt 2012-ben utasították ki az országból, szintén szélsőséges nézetei miatt.

Közben tovább folyik a nyomozás, nemcsak a szellemi hátteret jelentő szélsőséges vallási vezetőkkel kapcsolatban, hanem az egyszerű végrehajtók és segítői ellen is. A 2016. március 22-ei repülőtéri robbantás szálait visszafejtve a nyomozók most eljutottak ahhoz a körhöz, ahonnan a terroristák valószínűleg megvásárolták a pokolgépek összetevőit. Nem egy titkos bázist vagy egy rejtett laboratóriumot kell elképzelni, hanem egy barkácsboltot, amelyhez hasonló üzletek Magyarországon is ott vannak a városszéli bevásárlóközpontokban. Brüsszel történelmi belvárosától néhány száz méterre tartottak házkutatást a rendőrök, ahonnan négy férfit vittek el kihallgatásra. Most azt ellenőrzik, hogy az itt talált anyagmaradványok egyeznek-e azokkal, amelyeket a terroristák hagytak maguk mögött albérletükben, mikor elindultak a repülőtérre. 

A belga hatóságok legfrissebb összesítése szerint összesen több mint 500 belga állampolgár köthető szorosan az Iszlám Államhoz. 130-an meghaltak a harcokban, 125-en visszatértek Belgiumba. Jelenleg 160 szélsőséges dzsihadista, illetve a feleségük tartózkodik a terrorszervezet által felügyelt területekenm és mintegy 100 tizenkét éven alul gyermek is van velük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.