Kiutasítottak tizenöt kubai diplomatát a rejtélyes támadás miatt

Az orvosok szerint „akusztikus támadások” betegítettek meg amerikai diplomatákat.

MTI
2017. 10. 03. 20:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döntést a külügyminisztérium az ország kubai nagykövetsége munkatársainak rejtélyes megbetegedéseivel, illetve azzal indokolta, hogy a havannai illetékesek képtelenek voltak a nemzetközi egyezményekben előírtaknak megfelelően biztosítani a diplomaták és családtagjaik épségét és biztonságát.

Az előzetes kiszivárogtatásoknak megfelelően az amerikai kormányzat kedden jelentette be döntését. A washingtoni kubai nagykövetség munkatársai hét napot kaptak arra, hogy elhagyják az Egyesült Államokat.

Az első megbetegedések tavaly ősszel jelentkeztek: a havannai nagykövetség diplomatái és családtagjaik szédülésre, émelygésre, látási és egyensúlyi zavarokra, erős fejfájásra panaszkodtak. Az Egyesült Államokba visszatérve az orvosok megállapították: agykárosodást vagy más jellegű, maradandó egészségkárosodást szenvedtek. Bár a vizsgálatok még mindig tartanak, az orvosok azt gyanítják, hogy „akusztikus támadások”, vagyis hanghatáson alapuló szerkezetek betegítették meg őket.

Az AP amerikai hírügynökség hétfői információi szerint a havannai nagykövetségen diplomáciai fedésben dolgozó hírszerzők betegedtek meg az elsők között, az ő állapotuk a legsúlyosabb. A külügyminisztérium keddi bejelentése huszonkét megbetegedett amerikai állampolgárról tesz említést.

A kiutasítással egyidejűleg a tárca leszögezte: nincs szó a diplomáciai kapcsolatok megszakításáról, Washington az „akusztikus támadásokért” nem közvetlenül Kubát okolja, de az amerikai állampolgárok épségének és biztonságának garantálásáért a kubai hatóságokat teszi felelőssé.

Az amerikai kormányzat eddig is kerülte, hogy közvetlenül Kubát vádolja meg a történtekért. A múlt héten az amerikai kormány már bejelentette: több mint a felére csökkenti a havannai nagykövetségén dolgozók létszámát. A keddi külügyi bejelentés leszögezte: a diplomaták akkor térhetnek majd vissza Havannába, ha a kubai kormány garanciát vállal a védelmükért.

Kuba mindig tagadta, hogy köze lenne a megbetegedésekhez. Bruno Rodríguez külügyminiszter egy keddi havannai sajtótájékoztatón megalapozatlannak és elfogadhatatlannak minősítette az amerikai döntést, amely ellen – mint mondta – „energikusan tiltakoznak”. Ürügynek nevezte azt a washingtoni állítást, amely szerint a kubai hatóságok nem tettek meg mindent az amerikai diplomaták biztonságáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.