Korlátoznák a németek a befogadható migránsok számát. Jön a „lélegző plafon”?

Merkel és Seehofer alkuja alapozza a Jamaica-koalíciót. Enged a kancellár a bajor keresztényszociálisoknak.

Garamvölgyi Flóra
2017. 10. 09. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még egy lépéssel közelebb került a megvalósuláshoz Németországban az úgynevezett Jamaica-koalíció. A majdani kormány alapját képező CDU-nak és a CSU-nak ugyanis úgy tűnik, sikerült megállapodnia a befogadható menekültek számát illetően. Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió, a CDU berlini székházában a pártszövetség vezetőinek részvételével vasárnap reggel elkezdett tárgyalások alapján a pártszövetség azt az álláspontot képviseli majd a koalíciós tárgyalásokon, hogy a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette Bajor Keresztényszociális Unió, a CSU követelésében szereplő merev, évi 200 ezer fős felső határ helyett vezessenek be egyfajta „lélegző plafont” a menekültügyben, a munkavállalási célú bevándorlást pedig szabályozzák egy új törvényben. A Spiegel nevű hírportál szerint a hivatalos egyezségben nem szerepel a felső limit kifejezés, de a pártok egyhangúan kifejezték, hogy szeretnék évente kétszázezer fő alatt tartani a menedékkérők számát.

A több mint tizenkét órán át tartó tárgyalás eredménye szerint a rendszer úgy működne, hogy az alaptörvényben garantált politikai menedékjog továbbra is érintetlen maradna, és nem vezetnek be korlátozást mindazokkal kapcsolatban sem, akik a genfi nemzetközi menekültügyi egyezmény alapján menekült státuszra jogosultak, valamint továbbra sem utasítanak vissza a határon senkit, aki jelzi, hogy azért akar belépni az országba, hogy menedéket kérjen. Azonban a nemzetközi védelem valamennyi további formája alapján németországi tartózkodási jogot szerző emberek, valamint a menekültek családegyesítési joga révén Németországba érkező családtagok számát úgy kell alakítani, hogy

a politikai menedékjogtól a családegyesítésig minden lehetséges jogalapot együttvéve az érkezők száma ne haladja meg az újonnan meghatározott éves limitet.

„A felső határ inkább egy szimbolikus határ, a kétszázezer fő természetesen nincs kőbe vésve, hiszen válsághelyzet bármikor előfordulhat” – magyarázta Hettyey András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa. „Amiben most mindkét párt egyetért, az az, hogy szükség van egy határozottabb kommunikációra a menekültkérdést illetően. Most egységesen azt kommunikálják a választóik felé,  hogy Németország nem fogad be korlátlanul migránsokat” – mondta.

A Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomáciai Tanszéken oktató Hettyey szerint a megegyezés lényege, hogy

a tárgyalások végére mindkét párt megtartotta az arcát, és egyik sem diadalmaskodott a másik felett.

A kompromisszum inkább kifelé, a választópolgárok felé fontos – ennek a gyakorlatnak pedig az az üzenete, hogy korlátozni fogják az elmúlt években megindult menekültáramlást.

A két párt a migráció témája mellett még olyan vitatott ügyekben, mint a nyugdíjrendszer továbbfejlesztése, az EU reformja és az országos népszavazás intézménye bevezetésének kérdése is igyekeztek megállapodni. Az első koalíciós egyeztetéseket, a közös kormányzás lehetőségének feltárását szolgáló úgynevezett

szondázó megbeszéléseket viszont majd csak az október 15-i alsó-szászországi tartományi választás után tartják meg.

Ez egy igen fontos tartomány, így sok ponton eldöntheti majd az erőviszonyokat, ezért is számíthatunk addig várakozó álláspontra a pártok részéről. Az egyik legnagyobb kérdés most is az lesz majd, hogy ott hogyan szerepel a – a szövetségi szinten jó eredményt hozó, Bundestagba bekerült – migránsellenes Alternatíva Németországnak (AfD).

A további koalíciós tárgyalások várhatólag október 18-án folytatódnak majd, a kormányalakításról a liberális Szabad Demokrata Párttal (FDP) és a Zöldekkel. Október 20-án mind a két lehetséges koalíciós partnerrel együtt tartanak egy második fordulót.

„A migráció a későbbi tárgyalásokon is fontos kérdés lesz majd – mondta Hettyey – hiszen a Zöldek nagyon befogadó hozzáállást kommunikáltak a választások során, és a korábbi években még Merkel politikáját is túl szigorúnak ítélték a menekültekkel kapcsolatosan” – folytatta Hettyey, aki szerint

a Zöldek biztosan megpróbálják majd „felpuhítani” a kétszázezres felső határt.

A Zöldek egyik társelnöke, Simone Peter máris elfogadhatatlannak nevezte a CDU/CSU megállapodását, a másik társelnök, a reálpolitikai irányzatnak nevezett szárnyhoz sorolt Cem Özdemir viszont azt mondta, a kompromisszum azt jelenti, hogy valamennyi félnek engedményeket kell tennie a többiek számára.

A Zöldek várhatóan az adókulcsokon is változtatni szeretnének majd, a legjobban keresőknek emelnének majd az adóikon, a liberális FDP viszont csökkenteni akar majd az adónemeken. Egy másik fontos kérdés az adatvédelem lesz majd, hiszen a CDU/CSU egyértelműen jelezte, hogy szigorító intézkedéseket szeretne erre vonatkozólag a terrorveszély miatt. A Zöldek viszont a felhasználók privát szféráját védenék jobban, így ők egyelőre ellentétes álláspontot képviselnek az internetes kommunikációba való belátással kapcsolatban. A harmadik nagy ütközéspont az uniós integráció kérdése lesz, amelyben meg kell egyezniük, hogy a Jamaica-koalíció gördülékenyen elkezdhesse a működését a Bundestagban.

Merkel kiemelte, hogy vasárnap „klasszikus kompromisszummal” zárták le a menekültekről a pártszövetségen belül folytatott vitákat, ami lehetővé teszi, hogy a CDU és a CSU egységesen, közös álláspontot képviselve kezdje el a kormányalakítás folyamatát. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.