Közel 90 ezer rohingja menekült nem jut hozzá az élelmiszersegélyekhez

A helyzet már javulófélben van, és azon dolgoznak, hogy mindenkihez eljusson a segítség.

MTI
2017. 10. 27. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A (bangladesi) kormány által felállított táborban tartózkodó rohingják 25 százalékához nem jut el az élelmiszersegély-csomagunk” – közölte Jószef Szúrjamoni Tripura, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) bangladesi irodájának szóvivője.

Az említett százalék az UNHCR-nek a bangladesi Menekültet és a Hazaszállítást Segítő Bizottság (RRRC) által közösen elkészített jelentésén alapul, amelyhez csaknem 356 ezer rohingja menekültet kérdeztek meg a Banglades délkeleti részén található menekülttáborban, ahol a becslések szerint csaknem 700 ezer rohingja tartózkodik jelenleg.

Mohammed Abduk-Kalam, az RRRC Cox’s Bazar kerületi – ahol az említett menekülttábor található – illetékese elmondta, hogy a humanitárius segélyeknek a rászorulókhoz való eljuttatásában felmerülő problémák a rossz közúti összeköttetéseknek tudhatóak be.

A csaknem 83 ezer család bevonásával október 4. és 25. között készített felmérés szerint a válaszadók 30 százaléka mondta azt, hogy nem jutott hozzá a segélycsomagokhoz, 53 százaléka pedig nem jutott hozzá egészségügyi segélycsomagokhoz, gyógyszerekhez.

Az UNHCR szóvivője elmondta, hogy a rohingja menekültek közül sokan rövid időn belül érkeztek meg a szomszédos Bangladesbe, ami miatt szinte lehetetlen volt mindenkihez eljuttatni a segélycsomagokat. Tripura ugyanakkor megjegyezte, hogy a helyzet már javulófélben van, és azon dolgoznak, hogy mindenkihez eljusson a segítség.

Az ENSZ egyik helyi csoportja által pénteken közzétett jelentés szerint az elmúlt két hónapban több mint 600 ezer rohingja menekült érkezett Bangladesbe a szomszédos Mianmarból.

Az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) számításai szerint csaknem 60 ezer gyerek van köztük, akik közül körülbelül kétezren súlyos, akut alultápláltságban szenvednek, hétezer gyerek pedig a mérsékelt alultápláltság tüneteit tapasztalta magán – mondta Marixie Mercado, az UNICEF szóvivője.

A buddhista többségű Mianmarból azután kezdtek tömegesen menekülni a rohingja kisebbség tagjai, hogy a rohingja felkelők augusztus végén végrehajtott összehangolt támadására válaszul a mianmari hadsereg „tisztogató akcióba” kezdett Arakán államban. A területen mintegy egymillió rohingja élt gyakorlatilag teljes jogfosztottságban, mivel a mianmari vezetés bangladesi illegális bevándorlónak tekinti őket és állampolgárságot sem hajlandó adni nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.