Meggyilkolták a legismertebb máltai oknyomozó újságírónőt

Kocsijával együtt robbantották fel, ő volt a legolvasottabb cikkek szerzője.

MN
2017. 10. 16. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felrobbantották az autójában Daphne Caruana Galiziát, egy közismert, ötvenhárom éves máltai újságírót hétfő délután, kevéssel azután, hogy elindult otthonról a szigetállam északi részén, Bidnija község közelében. Sűrűn olvasott blogjában – akár négyszázezren is olvasták egy nap – egyebek között a Panama-iratok máltai vonatkozásait, illetve a régió korrupciós ügyeit tárgyalta, ezért Joseph Muscat miniszterelnök a sajtószabadság elleni támadásnak ítélte a történteket. Annak ellenére, hogy a sajtómunkás jelentős kritikusának számított, a történteket megmagyarázhatatlannak minősítette. A kormányfőről korábban kiderült, hogy azerbajdzsáni korrupciós alapból részesült, a pénz egy panamai bank által jutott el hozzá, melynek ő a tulajdonosa; az ügy miatt júniusban lemondott, de újraválasztották. A pénz nagy része Európában forgó kenőpénz, melyből hazánkba is jutott kétmilliárd forintnak megfelelő euró.

Az újságíró korábban fenyegető leveleket kapott, melyek miatt feljelentést tett két hete – írja a TVM nevű máltai újság. Közkedvelt blogján kívül három évtizede újságíróként a The Sunday Times of Malta, a The Malta Independent és a Running Commentary adott helyet az írásainak. Tavaly a Politico kifejezetten termékeny újságíróként jellemezte, akinek a hatása országán kívül is érzékelhető volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.