Megszólalt az Európai Bizottság: jogszerűtlen volt a katalán népszavazás

Jean-Claude Juncker szerint a népszavazás Spanyolország belső ügye, amelyet Madridnak az ország alkotmányos rendjével összhangban kell kezelnie.

MTI
2017. 10. 02. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Juncker hangsúlyozta, hogy a Katalónia elszakadásáról szóló, vasárnap tartott népszavazás Spanyolország belső ügye, amelyet Madridnak az ország alkotmányos rendjével összhangban kell kezelnie.

Hozzátette, hogy az uniós bizottság a jogi helyzetnek megfelelően alakítja ki álláspontját. Az ügy tisztán jogi vonatkozásain túl a bizottság úgy véli, hogy az egységre és a stabilitásra kell törekedni, nem pedig a megosztottságra és a széttöredezettségre – hangsúlyozta.

Juncker felszólította az érintett feleket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a szembenállás helyett párbeszéd kezdődhessen közöttük. Az erőszak soha nem lehet a politika eszköze – tette hozzá.

A bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy Spanyolország az alkotmány és a benne foglalt alapvető állampolgári jogok teljes tiszteletben tartása mellett Mariano Rajoy miniszterelnök vezetésével kezelni fogja a kialakult összetett és nehéz folyamatot.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője sajtótájékoztatóján aláhúzta, az uniós bizottság a jogi keretek betartásáért felelős intézmény. Az Európai Uniót és tagállamait több évtizedes alkotmányosság értékei tartják össze, ugyanakkor bizonyos kezdeményezések megpróbálják gyengíteni a képviselt értékeket és ilyen esetben az Európai Bizottság állást foglalhat azok védelme érdekében.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az erőszak eszköze újbóli használatának elkerülésére szólította fel Mariano Rajoy spanyol kormányfőt.

Az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő tanács vezetője Twitter-üzenetében közölte, hogy telefonbeszélgetést folytatott a spanyol miniszterelnökkel, akit arra kért, mielőbb előzze meg, hogy a jelenlegi helyzet elmérgesedjen.

Elmondta, megérti a katalán függetlenségről tartott népszavazás spanyol alkotmányra hivatkozva kimondott érvénytelenségét, ugyanakkor a referendumot megzavaró erőszak nem ismétlődhet meg.

Franciaország ragaszkodik a spanyol alkotmányos egységhez

Emmanuel Macron francia államfő kifejezte Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek „ragaszkodását a spanyolországi alkotmányos egységhez” – jelezte hétfőn a francia elnöki hivatal az előző napi, hatósági erőszakkal kísért katalán függetlenségi népszavazás miatt.

A francia elnök telefonon hívta fel a spanyol kormányfőt és megerősítette, hogy őt tekinti „egyetlen partnerének”. Az Elysée-palota nem tett említést az erőszakos cselekményekről.

A két ország vezetője – az elnöki hivatal szerint – kitért arra is, hogy Emmanuel Macron európai reformtervei megvalósításának sikeréhez szükséges a szoros francia–spanyol együttműködés.

Carles Puigdemont katalán elnök a katalán kormány hétfői ülését követően a népszavazás miatt átvezényelt spanyol rendőrök és csendőrök kivonását követelte Katalóniából, valamint bejelentette: bizottságot hoznak létre, hogy kivizsgálják a vasárnapi erőszakos cselekményeket, amelyeket egyúttal az alapvető emberi jogok megsértésének minősített.

A politikus kitért arra, hogy gyakorlatilag a spanyol és katalán kormánynak „semmilyen kapcsolata” nincs, és nemzetközi közvetítést sürgetett. Véleménye szerint az Európai Uniónak kellene „pártfogolni” ezt a folyamatot. Mint mondta, az EU nem tehet úgy, mintha nem látná, hogy mi történik a területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.