Mianmari miniszter: A rohingják bármikor visszatérhetnek

Mianmari azonosító iratokkal visszamehetnek – de mi lesz azokkal, akiktől megtagadták az állampolgárságot?

MTI
2017. 10. 02. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mianmar elsődleges célja az országból Bangladesbe menekült rohingják visszafogadása, amelynek folyamata bármikor kezdetét veheti – jelentette ki hétfőn Vin Mjat Aj mianmari szociális jóléti, segélyezési és áttelepítési miniszter.

Vin Mjat Aj az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának genfi ülésén úgy fogalmazott, hogy a visszatelepítési folyamat bármikor kezdetét veheti azok számára, akik vissza akarnak térni Mianmarba. A menekültek azonosítását a mianmari és bangladesi kormányok között 1993-ban létrejött egyik egyezmény alapján végzik majd. Akiket mianmari menekültként azonosítanak, azokat akadály nélkül visszafogadják, szavatolják biztonságukat és emberi méltóságukat.

A Myanmar Times nevű, angol nyelvű hírportál szerint a rohingják egy korábbi menekülési hulláma nyomán létrejött 1993-as egyezményben Mianmar vállalta, hogy visszafogadja azokat, akiknek mianmari személyazonosító igazolványa van, vagy Mianmarban kiadott dokumentumok birtokában vannak, vagy akik bizonyítani tudják, hogy mianmari lakóhelyük van. 

A muzulmán rohingja kisebbség helyzete kérdéses a többségében buddhista Mianmarban, ahol megtagadják tőlük az állampolgárságot és illegális bevándorlókként sorolják be őket. Augusztus 25. óta több mint félmillió rohingja muzulmán menekült el a nyugat-mianmari Arakán tartományból a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg tisztogató műveletei elől. A bangladesi külügyminiszter hétfőn tudatta, hogy elfogadták a mianmari indítványt arról, hogy közös munkacsoportot hozzanak létre a rohingja menekültek visszatelepítésének összehangolására. 

A rohingják rövid időn belüli visszafogadásában azonban sokan kételkednek, hiszen még mindig érkeznek menekültek Bangladesbe. A két ország határának bangladesi oldalán létesített hatalmas menekülttáborokban a hatóságok és a nem kormányzati szervezetek képviselői egészségügyi problémáktól tartanak. A körülmények ugyanis nagyon kedveznek a kolera- és a vérhasjárványok kialakulásának.

António Guterres ENSZ-főtitkár a minap humanitárius és emberi jogi rémálomnak nevezte a rohingja muszlim kisebbség tömeges menekülése kapcsán kialakult helyzetet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.