Moszkva Sz-400-as rakétarendszereket ad el Rijádnak

Az orosz fővárosban megerősítették a szaúd-arábiai vásárlás tényét.

MN
2017. 10. 09. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva és Rijád megállapodott arról, hogy Szaúd-Arábia Sz-400 típusú légvédelmi rakétarendszereket vásárol Oroszországtól – erősítette meg hivatalosan a Haditechnikai Együttműködés Szövetségi Szolgálata hétfőn. A felek megegyeztek továbbá Kornet-EM páncéltörő rakéták, TOSZ-1A (Buratyino) rakéta-sorozatvetők és AGSZ-30 típusú gránátvetők eladásáról, valamint Kalasnyikov AK-103-as gépkarabélyok eladásáról és szaúd-arábiai gyártásáról is – írja az MTI.

Korábban Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes csak a szaúdi érdeklődésről számolt be, illetve a szaúdi tulajdonban lévő Al-Arabíja pánarab hírtelevízió közölte, hogy az ügyletről Szalmán bin Abdel-Azíz király moszkvai látogatása alatt szándéknyilatkozatot írtak alá. A NATO-tag Törökország szeptemberben közölte, hogy orosz Sz-400-as rakétarendszereket vásárol, ami aggodalmat keltett Washingtonban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn kommentálta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszternek az Aksa című török lapban megjelent interjúját, amely szerint Ankara felmondhatja az Sz-400-as rendszerek megvásárlását, ha nem sikerül megállapodni Moszkvával a fegyverrendszerek közös gyártásáról. Peszkov kijelentette, hogy az Sz-400-ügyletről szakértői szinten tovább folynak a tárgyalások. Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptemberben közölte, hogy Ankara már kifizette az előleget a rakétarendszerekért. Vlagyimir Kozsin orosz elnöki tanácsadó a hírt megerősítette akkor, hozzáfűzve, hogy az Sz-400 technológiájának átadásáról nem esett szó a két fél között.

A Pentagon negatívan reagált az eltérő sajtójelentések szerint 2-3 milliárd dollár értékű szaúdi beszerzési szándékra is. A hét végén ismertté vált, hogy az Egyesült Államok 15 milliárd dollár értékben ad el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának.

Peszkov a szaúdi Sz-400-üzlettel kapcsolatban hétfőn kijelentette, hogy „előzetes eredménye nagyon jó”. Hozzáfűzte, hogy Moszkva és Rijád haditechnikai együttműködése nem irányul harmadik ország ellen.

A 2007-ben hadrendbe állított orosz légvédelmi rakétarendszer első külföldi vásárlója Kína volt. Az Sz-400 repülőgépek mellett manőverező robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére is alkalmas. Viktor Gumennij, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese áprilisban közölte, hogy a rendszer olyan rakétákat kapott, amelyek a közeli világűrben lévő célpontokat is meg tudják semmisíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.