Netanjahu: a Hamasz tegye le a fegyvert!

Jeruzsálem az összes gázai terrorcselekményért a szélsőséges palesztin mozgalmat teszi felelőssé.

MTI
2017. 10. 12. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint bármilyen megállapodásnak a Gázai övezetet uraló Hamasz szélsőséges mozgalom és a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom között meg kell felelnie a nemzetközi egyezményeknek, valamint a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – feltételeinek, elsősorban azonban el kell ismerniük Izraelt, a Hamasznak pedig le kell tennie a fegyvert. Netanjahu hivatala figyelmeztetett: amíg a Hamaszt le nem fegyverzik, Jeruzsálem az összes gázai terrorcselekményért a szélsőséges palesztin mozgalmat teszi felelőssé.

A közleményben hozzáfűzték, hogy Izrael egyelőre figyelemmel követi a fejleményeket, és azoknak megfelelően fog eljárni. A megbékélési egyezményt Azam al-Ahmad, a Fatah delegációjának vezetője és Szalah al-Harúri, a Hamasz elnökhelyettese a Kairóban folytatott kétnapos egységtárgyalásokat követően írta alá. A felek szándéka szerint december 1-jéig megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek mellett a régóta esedékes parlamenti és elnökválasztásról.

A megbékélési tárgyalások korábbi szakaszaiban úgy tűnt, hogy míg a Hamasz a közigazgatás felelősségétől megválna, fegyveres szárnyát megtartaná. Ezt Mahmúd Abbász palesztin elnök elutasította, mondván: nem fogadja el a Hezbollah modelljét, vagyis azt, hogy a Libanonban meghonosodott gyakorlat szerint a Hamasz – fegyvereit megtartva – „állam az államban” maradjon, miközben a civil közigazgatás ügyeit átengedné a kormánynak.

A megbékélési tárgyalások egy névtelenséget kérő résztvevője azt mondta: a megállapodás egyik eleme, hogy a ciszjordániai palesztin hatóság 3 ezer rendőrt fog vezényelni a Gázai övezetbe és az Izraellel és Egyiptommal határos térségekbe. Ez utalhat arra is, hogy a Hamasz – legalábbis valamilyen szinten – hajlandóságot mutatott a lefegyverzésre.

A Fatah 2007-ben elvesztette a Gázai övezet feletti ellenőrzést a Hamasz ellenében, amelyet a Nyugat és Izrael terrorista szervezetnek tekint. 2007 óta a két rivális mozgalom közötti közeledési kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A Hamasz végül szeptemberben – egyiptomi nyomásra – jelentette be, hogy kész megbékélni a Fatahhal. Ezt vélhetően annak hatására tette, hogy katari szövetségesét elszigetelték, s hogy Mahmúd Abbász felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe szállított áram számláinak kifizetését. A megbékélés jegyében a Rámi Hamdalláh vezette palesztin kormány Gázában tartott ülést október elején.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.