Olaszországban sikerült: van új választási törvény

Fontos cél volt, hogy az új rendszer demokratikus legyen, de biztosítsa a kormányozhatóságot.

Favero-Fürjész Judit Éva
2017. 10. 27. 18:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy különböző identitású párt összefogásával új választási törvényt fogadott el az olasz parlament alsó- és felsőháza. Az összefogás a kormányzó balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és Populáris Alternatíva (AP) pártok, valamint a szélsőjobboldali Északi Liga (Lega) között jött létre. A hónapok óta tartó vitákban végül csütörtökön a Szenátus 214 igen és 61 nem szavazattal elfogadta az utolsó módosító javaslatot is, így megszületett az úgynevezett Rosatellum bis. A törvény ellen volt a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a PD-ből nemrég kivált kisebb pártok.

Három fő oka volt annak, hogy Olaszországban új választási törvényt vezessenek be. Először is harmonizálni kellett a két ház választási rendszerét, mert a felsőházban egy arányosított szavazati rendszer, a Constellum, míg az alsóházban a többségi rendszeren alapuló Itallicum volt érvényben. Továbbá mivel mind a két jogszabály az alkotmánybíróság változtatásaival volt tele, egy olyan választási törvényt akartak, amelyet az állampolgárok képviselői dolgoznak ki. Végül, de nem utolsósorban fontos cél volt, hogy a választási rendszer demokratikus legyen, de biztosítsa a kormányozhatóságot, ugyanis a második világháború óta eltelt 70 év alatt Olaszországban 64 kormány váltotta egymást.

Az új olasz választási rendszer alapján a képviselők harmada többségi rendszer alapján kerül majd be a parlamentbe. Minden választási körzetben egy párt vagy koalíció maximum egy egyéni jelöltet indíthat, és ha a jelölt legalább egy szavazattal többet ér el, mint vetélytársai, bejut a parlamentbe. Ez számszerűen 630 alsóházi képviselőből 232 jelöltet jelent és 109-et a felsőházi 315-ből. Mindkét ház nagyobb része arányos szavazati rendszerrel kerül majd be a parlamentbe, ahol az egyéni pártok számára 3 százalék lesz a küszöb, a koalícióknak 10. Minden választó csak egy szavazatot adhat le, tehát amikor az egyéni jelöltre szavaz, egyúttal a listára is szavaz.

Pont ez volt az egyik fő problémája a törvény ellen szavazóknak. Egyrészt az M5S-nek, mivel egy elég fiatal formáció, nincsenek meghatározó politikusai minden területen, viszont ha a szavazók csak egy voksot adhatnak le, félő az euroszkeptikus párt számára, hogy az egyéni kerületekben a helyi erős jelöltre szavaznak az emberek, így a listájuk sem kap szavazatot. A kis pártok viszont erősek egy-egy területen, de országos szinten nem nagy a támogatottságuk, így esetleg szavazóik nem az ő jelöltjüket választják, hanem a kevésbé rossz, de valószínűsíthetően nyerő listát. Tehát például ha a választó nem akarja, hogy az M5S nyerjen, akkor az egyetlen alternatíva a PD, a kicsi baloldali pártok visszacsúsznak. Nemcsak ezen okok miatt, de politikai indíttatásból is a határozat ellen voltak ezen pártok. Az M5S és a PD-ből kivált kisebb baloldali formációk így akarták kifejezni nemtetszésüket a kormány politikája és a még mindig érezhető Renzi-befolyás ellen. Erről tanúskodik az a tény, hogy a szenátus PD-s elnöke, Pietro Grasso is kilépett a pártból a törvény megszavazása után.

A következő lépés most Sergio Mattarella köztársasági elnöké, akinek alá kell írnia a törvényt, hogy életbe léphessen. Mattarella kifejezte, hogy akár egyetért a törvénnyel, akár nem, ha a két ház megszavazta, ő szignózni fogja. A választások így februárra–márciusra várhatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.