Orbán Viktor segítsége is kevés lehet a visszavágáshoz

Nikola Gruevszki nemcsak nagyra tartja a magyar kormányfőt, de a Soros-ellenes retorikáját is visszhangozza.

Földi Bence
2017. 10. 14. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő helyszínre utazott három vezető fideszes politikus, köztük a kormányfő is: Macedóniában jártak szeptember végén. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke és Gulyás Gergely, a Fidesz frissen megválasztott frakcióvezetője részt vett egy migrációellenes nagygyűlésen Ohridban. „A macedónok és a magyarok testvérnépek, mert a nyelvünk, a vallásunk és a kultúránk tart meg mindkettőnket” – mondta Németh Zsolt a rendezvényen, amelyet lényegében a Belső-macedóniai Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) rendezett.

Az a párt, amelyik megnyerte a tavaly decemberi időközi választást, ám korábbi koalíciós partnerei – az albán kisebbségi erők – hosszú huzavona végén úgy döntöttek, inkább a szociáldemokraták kormányalakítását támogatják. Így megszakadt Nikola Gruevszki kilenc és fél éves uralma, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SZDSZM) vezetője, Zoran Zaev lett a kormányfő május legvégén. Önkormányzati választást tavasszal kellett volna tartani az országban, amelynek akkor nem volt kormánya. A kabinet megalakulása után október 15-ére tűzték ki a voksolás dátumát, majd megkezdték a kormányzást, amelynek alapvető gondolata az volt, hogy mindenben szakítani akartak Gruevszki és a VMRO–DPMNE korábbi korrupt gyakorlatával.

Ebbe és a hatalom elvesztésébe nem tud belenyugodni a populista jobboldal, amely a helyhatósági választáson vágna vissza, és ehhez még Orbán Viktort is segítségül hívta.

A magyar miniszterelnök Janez Jansa volt szlovén kormányfővel az oldalán ment Macedóniába; mint mondta, mindketten vesztettek már választást, ennek ellenére folytatták politikai munkájukat. Orbán Viktor elárulta, az egyébként korrupciós ügyekkel is gyanúsított Gruevszkit „felvették klubjukba”, a miniszterelnök örül, hogy macedón barátja nem vonult vissza az üzleti életbe. Gruevszki pedig a kormánypárti Pesti Srácoknak adott interjúban hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, és azt mondta róla: „a migrációs válság kezelésének élharcosa. Egy úttörő, [ ] Európa védelmezője.” Az egyébként oroszbarát macedón politikus

előszeretettel használja ugyanazokat a kommunikációs paneleket, mint magyar kollégája, szerinte a szocdem-albán kormány a határkerítés lebontására és menekültek betelepítésére készül, megvalósítva a „Soros-tervet”.

A barátság mögött csak elvi okok húzódhatnak meg, a két ország gazdasági kapcsolatai ezt nem indokolják. Az ENSZ adatai alapján tavaly 231,5 millió dollár (60 milliárd forint) értékű volt a Macedóniába irányuló magyar export – ezzel hazánk csupán a tizenharmadik legnagyobb exportőr a délszláv államban. Az ellenkező irányba még kisebb volt a forgalom, mindössze 45,1 millió dolláros (11,7 milliárd forint). A magyar kivitel fő termékei a közúti járművek, a textiltermékek, illetve a hír- és hangtechnikai eszközök, a behozatalban élelmiszerek, valamint vas- és acélipari áruk szerepelnek.

„Orbán többet tud ajánlani Gruevszkinek, mint vice versa” – jelentette ki lapunknak Aleksej Demjanski. Az Austinban működő Texasi Egyetem tanársegédje szerint Gruevszki és ennek nyomán a VMRO–DPMNE elszigetelődött az elmúlt években Európában a korrupció és a bűnözés miatt. Mint mondta, csak néhány konzervatív erő állt ki mellette, mint például a Fidesz és a már említett, korábban korrupció miatt elítélt Janez Jansa.

„Nyilvánvaló, hogy e politikusoknak közös a világképük, közösek az érdekeik, és segíteni fogják egymást. E világképek, érdekek és politikák véleményem szerint az illiberális demokratikus rendszerekbe vetett hitet jelzik, ha nem épp nyílt tekintélyelvűséget”

– szögezte le Demjanski, hozzátéve, hogy Gruevszkinek azért is szüksége van Orbánékra, mert a párton belüli ellentétek is nőnek a fiatal nemzedék megerősödésével. A Szkopjében született, Amerikában élő Balkán-szakértő megemlítette, nem ez az első eset, hogy Gruevszkiék külső segítséget kaptak. Az előre hozott választás idején, 2016 decemberében Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szólalt fel a VMRO–DPMNE nagygyűlésén.

A péntek éjfélkor kezdődött kampánycsendet húsznapos kampány előzte meg, a választás első fordulóját vasárnap tartják. A „fődíj” természetesen a főváros, ahol nyolc jelölt indul, köztük a jelenlegi jobboldali polgármester. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az SZDSZM-nek minimális előnye van a VMRO–DPMNE előtt, ami azt jelenti, hogy hasonló eredményeket érhet el a két párt a választáson. Demjanski megjegyezte, hogy az SZDSZM az egyik kisebbségi albán párttal – azzal, amelyikkel Gruevszkiék korábban koalícióban álltak – megegyezett a kampány során, utóbbi nem állít jelölteket, javítva a legnagyobb kormányzó párt esélyeit. Azaz úgy fest, hogy akárcsak tavaly decemberben, úgy feltehetően most sem ér sokat a külföldi segítség Nikola Gruevszki pártjának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.