Osztrák választások: se síp, se köpködés – riport Bécsből

Az osztrákok lufikkal, kabátjukon hordott kitűzőkkel nyíltan vállalják pártszimpátiájukat. Mégsem verekszenek össze.

Garamvölgyi Flóra
2017. 10. 15. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha valaki külföldi, de főleg, ha muszlim, azt most ellenségnek tekintik – kezd bele az arab származású Abdul, amikor a választásokról kérdeztem. – Most szinte mindenki így próbál magának szavazatot nyerni. Nekem egy kicsit olyan, mintha most a világon mindenhol ezzel kampányolnának” – panaszolja.

Abdul ötéves kora óta, húsz éve él Ausztriában, és nemrég recepciósként kezdett dolgozni. Azt mondja, a neve és a külseje miatt többször érte már megkülönböztetés. Nem vehet ki nagyobb összeget a bankból anélkül, hogy hosszas kérdezgetés lenne a vége, és a határon is szinte mindig megállítják – valahogy mindig úgy jön ki a lépés a „szúrópróbaszerű” ellenőrzéseknél. 

„Az egyik rosszabb, mint a másik. Én el sem megyek szavazni – folytatja. – Nemrég a kerületben, ahol élek, elterjedt, hogy ott terroristák laknak, és fényképes szórólapokat osztogattak. Az egyiken én is rajta voltam. Ügyvédet kellett fogadnom, mert egyszerűen nem éreztem magam biztonságban” – meséli a fiatalember, aki szerint a szélsőjobboldali szabadságpártnak (FPÖ) is nagy szerepe van abban, hogy az ilyen események egyre gyakoribbak.

Bécs belvárosában a Stefansplatz felé indulva egyébként egyre több a pártlogóval ellátott lufi főként a családosoknál, mások kabátjukon viselnek kitűzőt – az emberek nyíltan vállalják pártszimpátiájukat. Persze mindent ellepnek a plakátok is, és akárcsak otthon, rendre feltűnnek rajtuk a kendőzetlen vélemények. (Matthias Strolz és Heinz-Christian Strache plakátjain például „Fent egy seggfej van és lent is” felirat „díszeleg” nagy fekete betűkkel).

A bevásárlóutca forgatagában ilyenkor is szinte minden második sarkon magyar beszédet hallani, olyan sok a honfitársunk. Kíváncsi voltam, vajon ők mit gondolnak a választásokról. Összetalálkoztam Zoltánnal, aki évek óta szoftvermérnökként dolgozik az osztrák fővárosban. „Mivel mi magyar állampolgárok vagyunk, nem szavazhatunk, de követtük a tévében a vitaműsorokat, ahol a jelöltek vitáztak egymással. Ezek és a programok alapján nekem a szociáldemokrata (SPÖ) és a néppárt (ÖVP) is szimpatikus lett – magyarázza. Hozzáteszi, hogy az ÖVP győzelme szinte mindenkinek egyértelmű, most már csak a második helyezett a kérdés. – Az SPÖ mellett szól, hogy jó a szociális programcsomagja, hogy a családokat helyezi előtérbe. De az ÖVP gazdaságélénkítő csomagja is jónak tűnik, és tetszik, hogy a menekültkérdésben határozottabb álláspontot képvisel, mint az SPÖ. Egy olyan fiatal kancellár, mint Kurz, új lendületet adhat az országnak – véli a magyar férfi. Zoltán még hozzáteszi, szerinte a választások után azoknak, akik nem EU-tagországokból jönnek, sokkal nehezebb lesz majd boldogulniuk. 

Távolodva a népszerű bevásárlóutcától már nyoma sincs a multikulturális forgatagnak. Az egyik étteremben csak német nyelvű étlappal tudnak szolgálni, és szinte minden asztalnál csak helyiek ülnek. A pincér, Peter egy hatalmas, piros kitűzőt visel fehér ingén Kern felirattal, ő tehát a szociáldemokratákra szavaz. „Ez az egyetlen út, a helyes út. Ezen múlik a következő generációk sorsa, muszáj komolyan vennünk. Ezek az emberek tették naggyá Ausztriát, nélkülük megindulunk a lejtőn, aminek végzetes következményei lehetnek” – mondja valóban komolyan Peter, amikor választásáról faggatom.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.